Propad prodejů aut v EU v červnu zpomalil na 22,3 procenta

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v červnu kvůli dopadům koronavirové krize meziročně snížil o 22,3 procenta na 949 722 vozů. Je to ale zlepšení oproti květnu, kdy meziroční propad činil 52,3 procenta, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice pokles činil 5,2 procenta, což je třetí nejlepší výsledek ze všech zemí EU.

Za celé první pololetí se v zemích EU prodalo 4,28 milionu aut, což je o 38,1 procenta méně než ve srovnatelném období loňského roku.

Pokles v červnu vykázaly trhy ve všech zemích Unie s výjimkou Francie, kde se prodalo o 1,2 procenta aut více. Odlišný vývoj ve Francii souvisí podle ACEA se zaváděním vládních pobídek na podporu prodeje nízkoemisních vozidel.

Ostatní velké evropské trhy vykázaly všechny dvouciferný pokles – ve Španělsku se prodalo o 36,7 procenta méně vozů, v Německu o 32,3 a v Itálii o 23,1 procenta méně aut.

Podle automobilového experta EY Petra Knapa byl červnový výsledek mírně lepší, než se očekávalo. „Pozitivní je Francie, kde zřejmě zafungoval efekt odložené poptávky. Skoro třetinový propad v Německu je naopak varovný, ale myslím, že loni to byl silný měsíc, a proto srovnání vypadá hůře. Škodu opět předběhly francouzské značky, ale tržní podíl blížící se šesti procentům v EU je velký úspěch,“ řekl Knap.

Výhled na celý letošní rok je podle Knapa stále nejistý, pokles může být v rozmezí 15 až 25 procent. „Rozhodne září a říjen, podle vývoje nákazy, státních intervencí, plynulosti výroby a hlavně celkového optimismu firem a domácností,“ dodal.

Český Svaz dovozců automobilů už dříve uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut v červnu meziročně snížil o 2,64 procenta na 25 932 aut. V prvním pololetí pak téměř stagnoval na 143 784 vozů.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, v červnu prodej v zemích EU meziročně klesl o 12,4 procenta na 51 414 vozů. Za první pololetí se snížil o 28,8 procenta na 243 020 vozidel. Podíl této značky na unijním trhu se nicméně v červnu meziročně zvýšil na 5,4 ze 4,8 procenta a za pololetí stoupl na 5,7 ze 4,9 procenta před rokem.