Příjmy i výdaje státního rozpočtu budou o 20 miliard korun vyšší, řekla Schillerová

Ministerstvo financí zvýšilo příjmy i výdaje v návrhu státního rozpočtu pro příští rok o 20 miliard korun. Oproti původnímu plánu mají příjmy činit 1578,1 miliardy korun, výdaje 1618,1 miliardy korun. Schodek rozpočtu zůstává 40 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to řekla v rozhovoru s redaktorem ČT Petrem Vaškem.

Novou verzi rozpočtu poslalo ministerstvo na vládu na konci minulého týdne. „Jak dubnovou predikci a odhad příjmů, tak červencovou i srpnovou posuzoval výbor pro rozpočtové prognózy a vždycky řekl, že je realistická,“ ubezpečila ministryně financí.

„Vycházelo to z konkrétního stavu. Změnila se inflace. Na inflaci má vliv, že zvyšujeme spotřební daně. Toto všechno se započetlo a z toho to vzniklo,“ vysvětlila Schillerová. „Stále nám dobře roste daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti čili bývalá daň ze mzdy, jak jí říkáme,“ doplnila.

Státní rozpočet počítá mimo jiné s růstem důchodů o 900 korun měsíčně, s růstem rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun, s růstem platů učitelů o deset procent a nepedagogických pracovníků o sedm procent nebo se zvýšením výdajů na obranu o téměř devět miliard korun.

V rozpočtu ještě zbývá dořešit růst platů policistů, hasičů nebo úředníků. Zatímco ministerstvo financí navrhuje zvýšení o tři procenta, sociální demokraté žádají až dvakrát tolik. Vláda bude státní rozpočet schvalovat 16. září.