Za drahá mobilní data si Češi mohou svým způsobem sami, soudí ministryně Nováková

168 hodin: Ministryně operátorů (zdroj: ČT24)

Podle poslední studie spotřebitelského časopisu dTest má Česko stále jedny z nejdražších mobilních služeb. Současná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) nabídla pro nedělní pořad ČT 168 hodin nečekané vysvětlení: Data v mobilu jsou drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je kupovali, operátor by více vydělal, a data by pak zlevnil. Odborníci se vysvětlení diví. Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí k výrokům Novákově jednoznačně nevyjádřil.

Před dvěma lety skončil ve vládě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), kterého kritika vinila, že jde příliš na ruku mobilním operátorům. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka ho po několika provokativních vyjádřeních ministerského křesla zbavil a sliboval levnější data. 

Stejný příslib zaznívá i od současného premiéra Babiše. „No, věřte mi, že je skutečně priorita hnutí ANO a moje priorita, abych něco s těmi předraženými daty a mobilními operátory udělal,“ uváděla jeho facebooková stránka letos 13. ledna.

Porovnávala, kolik gigabytů si můžeme koupit za třicet eur, a došla k názoru, že „ČR je po Řecku a Maďarsku na tom blbě“. 

Za dva roky jen minimální posun

Nejčerstvější data o cenách mobilních operátorů jsou z minulého úterý. „Porovnávali jsme ceny neomezeného volání, neomezené SMS a přibližně deset gigabytů dat a vyplynulo, že jsme výrazně dražší než některé okolní státy. Když se podíváme na další země Evropské unie, tak rozdíl je ještě více propastný,“ uvedl vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

  • Už v 10 zemích Evropy si můžou lidé koupit zhruba za 30 eur, tedy asi za 750 korun, balíček s neomezenými daty v mobilu. V Česku – za stejnou cenu – dostanou jen data od 3 do 7 giga.

Zelený dodal, že podobná srovnání jeho tým dělal i v listopadu 2016. „Co je naprosto zarážející, že základní ceníková nabídka, se kterou jsme pracovali tehdy a nyní, je téměř stejná.“

Změnilo se jen množství mobilních dat. A zatímco spotřebitel nevidí skoro žádnou proměnu, operátoři naopak velkou. „Když se podíváte na dobu před dvěma lety a na dobu dnes, tak objem mobilních dat se znásobuje, je vyšší, a ceny mobilních služeb nerostou,“ vysvětloval ředitel asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. 

„Přibylo pouze něco málo dat. Nebudeme se bavit o jednom GB, ale o třech až pěti GB v  nabídce,“ reagoval Zelený. Také šéfredaktor odborného serveru Lupa.cz David Slížek se domnívá, že pohyb je relativně malý a zdaleka neodpovídá tomu, kde by ceny nebo množství dat mohly být. 

Pro bližší představu uvádí Zelený, že se objem, který u nás stojí přes 700 korun podle ceníkové nabídky, třeba v Itálii pohybuje pod dvěma sty korunami. Navíc v italské nabídce je třiatřicetkrát větší objem dat než v české.

Operátoři ale tvrdí, že lidem nabízejí podpultové ceny, takže není třeba porovnávat země podle oficiálních ceníků. Kolik lidí nicméně takovou zvýhodněnou nabídku dostane, operátoři uvést odmítají.

Jak pořad 168 hodin zjistil u Českého telekomunikačního úřadu, moc jich ve skutečnosti není. Mluvčí úřadu Martin Drtina odhadl, že to může být až pětina zákazníků, kteří jsou schopni dosáhnout na různé retenční a neakviziční nabídky, a vyjednat si tak v průměru kolem 30 procent slevy.

Šéfredaktorka portálu datové žurnalistiky Evropy v datech Adéla Danková ovšem klade řečnickou otázku, jestli je ideální, aby tuzemští zákazníci museli být pro levnější data a volání zaměstnáni v nějaké firmě nebo museli operátorovi vyhrožovat odchodem.

Vyjádření ministryně a překvapení odborníci

S nečekaným vysvětlením současného stavu pak přišla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Češi si za současné poměry mohou částečně sami, protože mobilní data málo využívají a hledají wi-fi.

Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější.
Marta Nováková
ministryně průmyslu a obchodu (za ANO)

Toto vyjádření odborníky překvapilo. Publicista a analytik informačních technologií Deníku N Petr Koubský podotkl, že takové vyjádření by bylo namístě, pokud by byla ministryně tiskovou mluvčí některého z operátorů. Její argumentaci považuje za absurdní, mylnou, nepřijatelnou, a dokonce hloupou. 

„Nedává mi smysl, proč kdokoliv, kdo zastupuje občany této země, říká, že máme dobrovolně využívat dražší možnost oproti levnější. Vyvolávat v nás dokonce něco jako pocit viny, že můžeme za to, že jsou na tom nebozí operátoři špatně, protože používáme volnou wi-fi, kde je k dispozici,“ řekl Koubský. 

„Jestliže operátor postaví svoji síť, ta stojí miliardy a potom ji nikdo dostatečně nevyužívá, tak pro toho, pro tu malou skupinku, která to využívá, jsou ta data drahá. To znamená, my potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. To je jedna z cest, která k tomu zlevnění povede,“ doplnila Nováková.

Hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda soudí, že takhle to nefunguje. Podle něho musí zahájit kroky ke změně samotní operátoři. „Zřejmě si spočetli, že pro ně bude výhodnější zůstat s cenami nahoře, trh blokovat a bránit konkurenci. To je pro ně stav, který jim vynáší víc, než kdyby šli s cenami dolů. A proč toto ministryně neřekne, je pro mě otázka“.

Experti: Operátory nikdo nenutí dávat víc

Šéfredaktor Lupy.cz Slížek si pak myslí, že dokud se operátoři nebudou snažit navzájem si konkurovat a přebírat si zákazníky, nabízet lepší a levnější služby, více dat nebo neomezená data, tak se situace nikam nepohne. „Nic je nenutí dávat víc. Budou dávat po kapkách, ale nebudou to chtít dělat skokově, protože by na tom nevydělali,“ dodává. 

Lupa.cz zároveň připomněla, že ministryně Nováková loni odvolala náměstka Ondřeje Malého, který byl na jejím úřadu odpovědný za „internetizaci Česka“ a patřil k výrazným propagátorům snížení cen dat. Ve funkci ho nahradil bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO), který hned po nástupu řekl, že snižování cen dat není jeho prioritou.

Jak to (ne)vidí premiér

Ministryně Nováková má částečně pravdu v tom, že pokud budou Češi využívat data ve větším rozsahu, pro operátory to může být výhodnější, řekl podle agentury ČTK Babiš v pondělí. Serveru iDNES.cz Babiš sdělil, že výrokům Novákové nerozumí a nesouhlasí s nimi. 

Podle Babiše vláda dělá vše pro to, aby se cena mobilních dat snižovala. Premiér opakovaně jednal s jednotlivými operátory a stále není s cenou spokojen. „Faktem je, že operátoři argumentují, že mají velké investice,“ poznamenal. Ministryně průmyslu má podle něj pravdu v tom, že pokud lidé budou více využívat data, pro operátory to může být výhodnější.

„My na ně tlačíme, nám se nelíbí tarify, protože individuálně, když jsem byl ministr financí, jsem vyjednal skvělý tarif, což se nakonec obrátilo proti mně, protože ho chtěli všichni. Je nepřijatelné, aby drobní uživatelé platili na tarify velkých firem,“ dodal Babiš. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na dotaz novinářů před zasedáním vlády označil slova Novákové za absurdní.