Lidé na Václavském náměstí protestovali proti vládě

Na Václavském náměstí v Praze se znovu sešli protivládní demonstranti. Kritizovali především postup kabinetu při řešení ekonomické situace v Česku nebo dodávky zbraní na Ukrajinu. Požadovali také odchod Česka z NATO a Evropské unie. Po protestní akci, kterou zorganizoval Ladislav Vrabel, pokračovali účastníci na pochod směrem k Malostranskému náměstí. Jeden z účastníků demonstrace byl zadržen pro podezření z popírání či schvalování genocidy.

Hlavní organizátor akce Vrabel na úvod shromáždění zmínil, že před rokem organizoval vůbec první demonstraci a za tu dobu se podle něj zhoršila svoboda slova.

Vrabelovi soud v dubnu nepravomocně uložil čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl za šíření poplašné zprávy. Jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku, a o následném ruském útoku na Českou republiku mohly podle soudce Lukáše Svrčka vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení.

Na akci vystoupil také bývalý premiér Jiří Paroubek, který hovořil o tom, že vláda Petra Fialy (ODS) nezvládá boj s inflací. „Zažíváme něco podobného, co v roce 1953 zažili naši rodiče a prarodiče při Zápotockého měnové reformě,“ tvrdí Paroubek. Kritizoval také přístup České národní banky k boji proti inflaci nebo česko-americkou dohodu o obranné spolupráci.

Právě kvůli tomu se demonstranti zastavili ještě také před americkou ambasádou. Podle oficiálních prohlášení organizátorů jsou totiž nespokojení s možným působením vojáků z USA na českém území, což by usnadnila tato dohoda, kterou koncem dubna schválila vláda.

Další projevy přednesli například předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, někdejší předseda Valného shromáždění OSN a ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan, komunistický politik Josef Skála nebo bývalý poslanec Lubomír Volný, který byl do sněmovny zvolen za SPD. 

Lidé na Václavském náměstí také drželi transparenty s nápisy „Chceme zpět levné energie“ nebo „Pryč s NATO“. Někteří nesli vlajky KSČM, u stánků bylo možné podepsat různé petice. 

Na místě byly nasazeny desítky policistů z pořádkové, kriminální a dopravní policie. Akci byl přítomen rovněž policejní antikonfliktní tým. 

Mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová po demonstraci uvedla, že jeden demonstrant byl zadržen pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. „Pražští kriminalisté již v minulosti muže pro stejný trestný čin stíhali,“ řekla k zadrženému mluvčí policie.

V reakci na sobotní protest se na schodech před Národním muzeem shromáždily desítky lidí, aby naopak vyjádřily své sympatie k Ukrajině. Tito protestující měli cedule s hesly „Mír nastane, když zvítězí Ukrajina“ či „Rychlé vítězství Ukrajiny = stálý mír ve světě“. Kromě ukrajinských a českých vlajek bylo možné před budovou muzea spatřit také vlajky NATO a EU. Živá kapela pak hrála českou, ukrajinskou a evropskou hymnu. 

Demonstranti protestu svolaného Vrabelem se po skončení shromáždění na Václavském náměstí po čtvrté hodině odpoledne vydali přes ulici Na Příkopě ke Staroměstskému náměstí, kde se krátce poklonili u sochy Jana Husa. Průvod skončil na Malostranském náměstí. Před sedmou hodinou odpoledne se účastníci akce pomalu začali rozcházet.