Některé úřady vyplácejí podporu se zpožděním. Jurečka podruhé slíbil nápravu, nyní v květnu

Události: Jurečka slíbil včasné vyplácení dávek od května (zdroj: ČT24)

Vyplácení dávek se na některých místech stále zpožďuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom dřív avizovalo, že problém během prvního čtvrtletí vyřeší. Dodržování lhůt, které nařizuje zákon, teď ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) slibuje na květen.

„Byli pět dní bez jídla, protože se jim to opozdilo. Romodrom dal potravinou pomoc, mohli si uvařit,“ popsal situaci klientů, kterým se zpožďují dávky, terénní pracovník a správce ubytovny ve Slaném Andrej Himal.

„Musela jsem poprosit aby mi přinesl pleny a sunar pro malou,“ popsala Jitka Kováčová, které byl v posledních měsících také oporou. „Když vám to nepošlou, jak by měli, tak vám věci pro dítě dojdou a musíte je shánět někde jinde,“ dodala.

Vyplácení včas slibuje Jurečka od května

Že problémy s vyplácením dávek vyřeší, sliboval ministr práce Marian Jurečka už ke konci loňského roku. „Chci abychom to dokázali ještě během prvního kvartálu příštího roku odstranit,“ řekl v prosinci 2022.

Nyní nastavil termín nový, v druhém čtvrtletí. „Nejpozději v květnu budeme v zákonných lhůtách u vyřizování dávek jak u úřadu práce, tak stejně bychom měli se dostat do zákonných lhůt u sociálního zabezpečení,“ uvedl nyní Jurečka.

Opozice problémy s vyplácením dávek kritizuje. „Ministerstvo práce a de facto celá vláda navalila na úřad práce novou agendu a také aktualizovala starou,“ řekl poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Podle studie odborníků z IDEA se reálná hodnota dávek změnila. Oproti roku 2012 třeba rodičovská klesla na 90 procent, příspěvek na péči na 73. V dalších případech si ale lidé polepšili. V koalici se také debatuje i o zvýšení rodičovského příspěvku. Ministr práce navrhuje růst z 300 na 350 tisíc korun.