Úřadům práce chybí přes dvě stovky pracovníků, nestíhají vyřizovat příspěvky

Úřadům práce chybí 232 pracovníků, kteří by vyřizovali dávky, nejvíc těchto neobsazených míst je v Praze, a to osm desítek. Na společném jednání sociálních výborů sněmovny a Senátu to řekl generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon. Úřady čelí náporu žadatelů a kritice za zpožďování dávek. Situaci na úřadech kritizoval i ombudsman Stanislav Křeček.

V úřadu práce je zhruba 11 500 míst. Podle Najmona je neobsazených postů v republice celkem 381. Na vyřizování dávek schází 232 lidí, z toho 80 v Praze. V agendě zaměstnanosti je dalších 87 volných postů.

Úřad práce nyní pořádá 78 výběrových řízení, upřesnil generální ředitel s tím, že konkurzy jsou nyní rychlejší. V metropoli nabízí příplatek hned při nástupu, v republice přijal 47 pracovníků na dohodu. Pracovníci se mezi pobočkami přerozdělují, digitální žádosti zpracovávají pracoviště v Libereckém a Ústeckém kraji. Zaměstnancům má ulevit také call centrum, které místo nich bude odpovídat na dotazy.

Ombudsman členům výborů řekl, že se ochránce práv běžně úřady práce nezabývá. „Vedl nás k tomu extrémní nárůst počtu stížností klientů i samotných úřadů na situaci, do které se dostávají a na kterou se nereaguje. Dochází k prodlevám, které občany přímo ohrožují,“ vysvětlil Křeček. Zmínil půlroční i delší zpoždění výplaty podpory od státu. Jako řešení problému s neobsazenými místy vidí nárůst výdělků. „To je jediná možnost, že zvýšíme příjmy lidí,“ řekl ombudsman.

Ministr slíbil mimořádné odměny

Pracovníci úřadů práce dostali mimořádné odměny už loni. Podle ombudsmanovy kanceláře průměrná částka za minulý rok dosáhla 39 100 korun. Generální ředitel řekl, že se tak průměrný výdělek zvedl ze 30 200 na 35 000 korun hrubého. Poukázal na to, že s těmito částkami není možné konkurovat mzdám ve firmách, a to zvlášť v Praze.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) avizoval, že i pro letošek počítá s mimořádnými odměnami pro úřady práce. Slíbil na ně „minimálně stejný objem“ peněz. Ministerstvo připravuje také nové nastavení platové tabulky a tarifů, aby se výdělky v úřadu práce zvedly. Od ledna se zvýšil rizikový příplatek, podotkl ministr.

Jurečka kritizoval generálního ředitele za neřešení situace. „Od srpna jsem dal prostor, aby se udělaly změny, pokud úřad práce potřebuje… Řekl jsem, že jsem připraven je realizovat. Ale i úřad práce musí říct, že je připraven je realizovat. Není to prostě dobře fungující úřad,“ poznamenal Jurečka.

„Své výhrady logicky promítnu do služebního hodnocení, které podle zákona o státní službě budu pro pana generálního ředitele připravovat. Až služební hodnocení dokončím, pak oznámím, co to případně může mít za další souvislosti,“ řekl Jurečka. Podle ministra nefunguje v úřadě dobře řízení a rozdělování práce mezi přetížené a méně vytížené pobočky. Míní, že práce s lidskými zdroji není efektivní.