Poslanci měli projednat návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů, k debatě se však nedostali

Poslanci měli v úterý projednat vládní návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů, dolní komora se však k jednání nedostala, opozice téměř tři hodiny načítala další návrhy změn programu. Opoziční poslanci však opět debatu o rozpočtu, změnách v DPH či o řešení energetické krize neprosadili. Schůze byla přerušena do středečních 9:00.

Kabinet navrhl zrušit více než deset tisíc nadbytečných zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice většinou platné, ale už se nevyužívají. Tyto předpisy se podle ministerstva vnitra mimo jiné stávají zátěží pro systém eSbírka, ve kterém by lidé měli mít v budoucnu možnost elektronicky vyhledat veškeré zákony a mezinárodní smlouvy v jejich závazné podobě. 

Sněmovna se však k projednávání tohoto ani jiného bodu nedostala, opozice téměř tři hodiny načítala další návrhy změn programu. Nicméně se jí stejně jako před dvěma týdny nepodařilo prosadit sněmovní debatu například o státním rozpočtu, dostupnosti některých léků, o možných daňových změnách a o vládních úvahách, jak omezit šíření dezinformací.

Po hlasování o navržených bodech programu vystoupila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), kterou šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a Jana Pastuchová (ANO) vyzvaly, aby se omluvila za svůj nedělní výrok v televizi CNN Prima News. Výzvu však ministryně odmítla.

„Že jste si vztáhly moje slova na sebe, to není můj problém, to je problém váš,“ reagovala. V debatě na CNN Prima News se řešila emotivní volební kampaň, kterou vyhrotil Babiš a ANO, poznamenala. „Na druhou stranu jsme tady jako Česká republika v situaci, kdy tady straší válkou bývalý premiér, kandidát na prezidenta, za podpory a hlasitého potlesku otroků z ANO, kteří také s ním v tomto smyslu souhlasí,“ uvedla v Partii Terezie Tománkové.

Schillerová pak žádala Černochovou, aby si, až se uklidní, pustila záznam svého projevu. „Myslím si, že ve svém životě jsem nic trapnějšího neslyšela,“ prohlásila a vzala si přestávku pro klub ANO do konce jednacího dne. Schůze tak byla přerušena do středečních 9:00.

V úterý měla také projednat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) podezření kolem jejího člena Daniela Köppla. Piráti chtějí ve sněmovně navrhnout jeho odvolání. Příští týden ve čtvrtek by se tím měl zabývat sněmovní volební výbor, který má na starosti média.

Köppl je totiž spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka k tomu ale není důvod, dle něj Köppl zákon neporušuje, jak uvedl před úterním jednáním dolní komory.

Sněmovna by měla jednat tento týden podle koaličních plánů jen v úterý a ve středu, a to vzhledem k druhému kolu volby prezidenta. Poslanci proberou pravděpodobně pouze předlohy, které nevyvolávají rozepře mezi koalicí a opozicí.