Hygienici v některých krajích evidují epidemii respiračních chorob, nemocnice omezují návštěvy

Studio ČT24: Česko na prahu epidemie respiračních nemocí (zdroj: ČT24)

Některé kraje už evidují epidemii respiračních onemocnění a nemocnice začínají omezovat návštěvy. Nakažených lidí rychle přibývá, podle hygieniků se v některých regionech šíří viry rychleji než před pandemií covidu-19, při níž platila různá opatření, díky kterým se chřipka a respirační infekce příliš nerozšířily.

Hranici epidemie onemocnění dýchacích cest překročily zejména kraje v severní polovině Čech a také všechny moravské regiony. Ve Středočeském kraji je podle krajské hygienické stanice nemocných 2370 lidí ze sta tisíc. Za epidemický práh považují hygienici 1600 až 1800 nemocných na sto tisíc obyvatel.

„Nárůst je vysoký, proto jsme uveřejnili doporučení na zákaz návštěv v lůžkových zdravotnických zařízeních, u sociálních zařízení doporučujeme návštěvy zakázat nebo aspoň omezit. Vždy je to ale na konkrétním poskytovateli,“ řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Příznaky respiračních onemocnění
Zdroj: CDC

V Praze již dvě nemocnice ohlásily, že návštěvy omezí. Od soboty bude možné přijít za hospitalizovanými pouze po domluvě s ošetřujícím nebo vedoucím lékařem do Fakultní Thomayerovy nemocnice, od pondělí do Nemocnice Na Homolce. „Z důvodu vysokého počtu hospitalizovaných i ambulantních pacientů s respiračními onemocněními, kdy kapacita lůžek na oddělení je již velmi omezená a hrozí další šíření nákazy, platí ve FTN zákaz návštěv,“ konstatoval mluvčí krčského špitálu Petr Sulek.

Pardubický kraj je na hraně epidemie

Doporučení omezit návštěvy ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních poskytujících sociální služby se chystá vydat rovněž Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem. „Od minulého týdne se počet nemocných v kraji zvýšil o 57 procent,“ uvedla její ředitelka Lenka Šimůnková.

Na severu Čech v současnosti připadá 2260 lidí s infekcemi dýchacích cest na sto tisíc. Ještě větší je nemocnost v Libereckém kraji, kde se blíží 2400 případů na sto tisíc obyvatel. V regionu bylo za poslední týden laboratorně potvrzeno i 36 nových případů chřipky typu A, celkově jde o 51 případů.

Nad dvěma tisíci případů na sto tisíc obyvatel je i Královéhradecký kraj, zatímco sousední Pardubický je na hranici epidemie. „Viry, co cirkulují, jsou RS viry způsobující infekce dýchacích cest a chřipka typu A,“ řekla pardubická krajská epidemioložka Olga Hégrová. Připustila, že část nemocných může mít covid-19. „Covid také roste, ale ne tak markantně jako v minulosti,“ poznamenala epidemioložka.

Nemocných rychle přibývá na severu Moravy

Relativně nejvyšší počet nemocných je v Jihomoravském kraji, kde připadají na sto tisíc obyvatel tři tisíce lidí s infekcemi dýchacích cest. „Nemocnost je aktuálně nejvyšší za posledních pět sezon,“ upozornila Renata Ciupek z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. V Olomouckém kraji je přes 2600 nemocných na sto tisíc obyvatel, epidemie podle dat hygieniků postihla především kategorii dětí do pěti let.

Prudce vzrůstá počet lidí s respiračními infekcemi rovněž v Moravskoslezském kraji. Na sto tisíc obyvatel připadá 2787 nemocných, což je bezmála o polovinu více než před týdnem. I na severu Moravy a ve Slezsku je nejvíce nemocných mezi dětmi předškolního věku.

Nad práh epidemie se již počátkem týdne dostal i Zlínský kraj. V regionu stoná 2341 lidí ze sta tisíc obyvatel. „Dominují respirační viry, které byly laboratorně potvrzeny u nemocných s respiračními příznaky, a to rhinoviry a viry parainfluenzy. Významně stoupá i podíl chřipkových onemocnění, řekla zástupkyně Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková. Očekává, že vánoční svátky na chvíli přeruší šíření onemocnění v kolektivech. Po Novém roce však podle ní nelze vyloučit, že nemocných opět přibude.