Úřady pátrají po ruském majetku ukrytém v Česku. V hledáčku je i exposlanec Státní dumy

Události: Úřady hledají ruský majetek ukrytý v Česku (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT aktuálně prověřuje hned několik desítek případů lidí napojených na Putinův režim, kteří v tuzemsku ukryli majetek přes třetí osoby. Jde i o exposlance ruské Státní dumy Sergeje Sopčuka. Ten dle webu Investigace v Česku investoval desítky milionů do nemovitostí. V Rusku je stíhaný za zpronevěru v řádu miliard.

Sergej Sopčuk je nositelem řádu za zásluhy o vlast a podle ruských opozičních médií jeden z nejbohatších politiků. Jeho česká firma si v roce 2012 pořídila byt v luxusním bytovém komplexu Kavčí hory v hodnotě 50 milionů korun.

„Potřeboval se majetků v zahraničí zbavit. Samozřejmě je nechtěl prodávat, tak je převedl na lidi ze svého okolí,“ přibližuje ředitelka webu Investigace.cz Pavla Holcová. V seznamu tuzemských Sopčukových nemovitostí figurovaly i pozemky v okolí Prahy. Majetek postupně převáděl na příbuzné nebo obchodní partnery.

V letech 2016 a 2017 Sopčuk dokonce uváděl jako adresu svého trvalého bydliště dům v obci Herink nedaleko Prahy. Podle některých databází nemovitost stále patří do jeho majetku.

Zbohatnutí

Hned po rozpadu Sovětského svazu Sopčuk působil v několika dopravních firmách. Poslancem ruské Státní dumy se stal v roce 2016 a tvrdil, že se bude věnovat jen práci pro lidi. Vyšlo ale najevo, že investoval v přepočtu zhruba 600 milionů korun do těžby zlata.

„To jeho nápadné zbohatnutí bylo nad jakýkoli rámec. V současné době je stíhaný za zpronevěru zhruba 17 miliard korun,“ doplnila Holcová.

Tajné služby a policie podle informací ČT prověřují majetkové převody kolem Sopčukových firem v Česku. Analyzují také původ peněz. Podobných případů jsou teď desítky. Stát už zmrazil majetek lidem z Ruska za více než deset miliard korun. Proces zrychlila prováděcí novela sankčního zákona.

„Již nemusíme fyzicky doručovat naše písemnosti například do Ruska, což si asi umíte představit, že byl velký problém. Můžeme volit formu doručení vyhláškou na úřední desce,“ pochvaluje si ředitel Finančního analytického úřadu Jiří Hylmar. Kvůli odhalování majetku lidí pod sankcemi vzniklo v rámci FAÚ celé samostatné oddělení.