Česko čelí velkému množství hackerských útoků. Za říjen jich bylo víc než v předchozích měsících dohromady

Nebývalému množství DDoS útoků čelilo v říjnu Česko. Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáše Kintra jich bylo podobné množství jako za předchozích devět měsíců dohromady. Na počátku měsíce úřad varoval před zvýšeným rizikem tohoto typu hackerských útoků, jejichž výsledkem občas bývají výpadky webových služeb.

DDoS útoky spočívají v tom, že počítače ovládané hackery velkým počtem dotazů zahltí napadený server a tím ho vyřadí z provozu. Patří k nejčastěji používaným typům útoků v rámci kybernetické války paralelní k fyzickému konfliktu na Ukrajině.

Válka na Ukrajině podle ředitele NÚKIB Lukáše Kintra ukázala nutnou potřebu zabezpečení a nezávislosti dodavatelských řetězců v technologickém sektoru.

„Jednotlivé státy EU včetně ČR musí začít nastavovat mechanismy na prověřování rizik u dodavatelských technologických firem a mít nástroj, jak je případně omezovat. Většina zemí je již má například v sektoru telekomunikací, ale je potřeba je rozšířit i na další oblasti, například energetiku,“ uvedl Kintr.

Na množství DDoS útoků upozornil kromě úřadu i operátor O2. Ten od pondělí 24. října začal evidovat nezvykle silné a dlouhé DDoS útoky na některé zákazníky ve své síti O2. Hodnoty útoků dosáhly ve špičce více než 200 gigabitů za sekundu (Gbps). To je dvojnásobek celkového běžného provozu.

Lukáš Kintr hovořil o velkém množství DDoS útoků na konferenci o kybernetické bezpečnosti. Vystoupil na ní i náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana, který uvedl, že Aliance usiluje o odpovědné využití nových technologií. „Naší ambicí v NATO je vytvoření zlatého standardu k etickému využití nových technologií při obraně, a to nejen v rámci Aliance, ale na celém světě,“ uvedl.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zmínila důležitost zabezpečení podmořských kabelů spojujících Evropu s USA, severskými zeměmi nebo spojení s Japonskem. Podle ní útoky na produktovody ukázaly zranitelnost těchto sítí a nutnost jejich diverzifikace.

O zvýšení bezpečnosti se ale snaží i národní orgány. NÚKIB připravuje návrh zákona o bezpečnosti technologických dodavatelů, který by měl předložit vládě do května příštího roku. Návrh chce úřad před schvalováním předložit k připomínkám odborné veřejnosti včetně soukromých firem.