Na podzimní vlnu covidu jsme připraveni. Drakonická opatření zavádět nebudeme, prohlásil Válek

Brífink ministra zdravotnictví ke kampani na očkování proti covidu (zdroj: ČT24)

Od pondělí si lidé mohou rezervovat termín na další posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Zdravotníci ji aplikují už od poloviny července, ale dosud to bylo bez předchozí registrace. Zatím si pro tuto dávku přišlo necelých sto tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upozornil na kampaň, která se zaměří na virus covidu a jeho mutace. Zdůraznil, že prevencí proti covidu je právě očkování. Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o „životě beze strachu“.

„Očkování se pravděpodobně bude muset opakovat tak dlouho, dokud s námi virus bude, podobně, jako je to u chřipky,“ řekl Válek. Připomněl také, že ministerstvo doporučuje nošení respirátorů nebo roušek na rizikových místech, jako jsou zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče.

Podzimní vlna epidemie podle Válka přijde o něco později, než se předpokládalo. Zopakoval, že ministerstvo nebude zavádět drakonická opatření. „Znamenaly jen obrovské ekonomické ztráty,“ dodal. Vyloučil, že by se na některá místa vyžadoval negativní test nebo restrikce pro neočkované. Od podzimu by podle něj lidé mohli mít přesto bez žádanky od lékaře jeden antigenní test na covid zdarma.

Kampaň na podporu očkování

Podle ředitele odboru komunikace ministerstva Ondřeje Jakoba bude druhá část kampaně na podporu očkování spuštěná flexibilně. „Přesně nevíme, kdy se objeví nová vlna covidu a kdy budou nové vakcíny,“ vysvětlil. Kampaň podle něj bude na podzim cílit i na podporu dalších vakcín, například proti chřipce.

Heslem nové kampaně ministerstva zdravotnictví na podporu pokračování očkování proti covidu-19 bude „Očkujeme se pro život beze strachu“ s podtitulem „Zdraví přeje připraveným“.  „Kampaň není jenom kvůli očkování proti covidu, ale obecně ohledně očkování. Je kolem toho řada mýtů, proto jsem rád, že spolupracuje Česká lékařská komora,“ konstatoval ministr.

Kampaň se nejdříve objeví na sociálních sítích, v médiích začne koncem září. Podle průzkumu úřadu má zájem o čtvrtou dávku 38 procent populace, pětina není rozhodnutá.

Zástupci opozice jsou ale ke krokům resortu kritičtí. „Ti, co se chtějí očkovat buď nově, nebo nějakou posilující dávkou, tak vědí, že tu možnost samozřejmě mají. Nemyslím si, že to jakákoli kampaň nějak ovlivní,“ soudí místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).  

Události: Před podzimní vlnou (zdroj: ČT24)

Dosavadní komunikace resortu o koronaviru byla často kritizovaná, podle kritiků začala pozdě nebo slibovala „tečku za koronavirem“, což se později ukázalo jako nereálné kvůli mutování viru. Kromě hesla o „životě beze strachu“ jsou hesly nové kampaně také například „Očkujeme se pro úsměvy bez zábran“, „Očkujeme se pro klid duše“ nebo „Očkujeme se jeden pro druhého“.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví má od zahájení očkování koncem prosince 2020 kompletní vakcinaci proti covidu v Česku téměř 6,89 milionu lidí, tedy zhruba 65 procent populace. U seniorů je proočkovanost vyšší než devadesát procent, u mladších lidí klesá.

Posilující dávku má asi 63 procent těch, kteří již byli očkováni, další přeočkování, které je dostupné od 18. července, dostalo zatím přes 95 tisíc lidí.  

Vakcíny proti omikronu

Británie už schválila vakcínu upravenou i na omikron. Válek v této souvislosti mluvil o bivalentních vakcínách. „EMA by je měla schválit někdy v září a teoreticky by měly být dostupné v říjnu nebo v listopadu v Evropské unii,“ sdělil.

Otázkou podle ministra je, jak se k tomu ale nyní postaví firma Pfizer. „Je potřeba si uvědomit, že máme podepsané stávající smlouvy pro vakcíny zhruba za deset miliard a ty vakcíny bychom měli odebrat. Teď velmi intenzivně řešíme, jak z této pasti ven,“ vysvětlil Válek.

Počty nakažených klesají

Momentálně počet zachycených případů covidu po letní vlně klesá, a to včetně reinfekcí. V pracovní dny hygienici hlásí kolem tří tisíc případů. Před dvěma týdny to bylo v průměru až o tisíc víc.

Zároveň ale ubylo testů, jak PCR, tak i antigenních. Ve všední dny jich zdravotníci provedou v průměru osm až devět tisíc. Především v Praze, kde je nejvíc odběrových míst.

Klíčová je situace v nemocnicích. Ubývá jak hospitalizací, tak i pacientů ve vážném stavu. Vysoké počty odhalených případů tak zdravotní systém výrazně nezatížily. Podle České vakcinologické společnosti je to díky očkování. Většina lidí z rizikových skupin je chráněná i aspoň jednou posilující dávkou. 

Dodávky léku paxlovid

Válek zároveň očekává, že situace kolem dodávky léku paxlovid na covid-19 do Česka se vyřeší do konce srpna. O pořízení léku jedná Česko s výrobcem od začátku roku, zájem měla o padesát tisíc dávek za miliardu korun. Například na Slovensku je antivirotikum dostupné už deset dní.

„Minulý týden jsme dostali smlouvu ze Spojených států, teď jsme ji připomínkovali, odesílali jsme ji do New Yorku. Já předpokládám, že do konce srpna bude vše vyřešeno,“ řekl k tomu bez dalších podrobností ministr.  

„Ministerstvo selhalo v zajišťování antivirotik. Paxlovid dneska už má Slovensko. Ministerstvo ho nebylo schopno za tři čtvrtě roku zajistit,“ podotkl člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).