Policie v kauze Vrbětice podezřívá ruského obchodníka a jeho manželku ze špionáže

Policie hlásí posun ve vyšetřování kauzy výbuchu muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Kriminalisté podle dvou zdrojů obeznámených s vyšetřováním začali vyšetřovat obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže. Informoval o tom server iRozhlas.cz s odkazem na zjištění Radiožurnálu a časopisu Respekt.

Proti manželům zahájila policie úkony trestního řízení kvůli podezření ze špionáže, konkrétně vyzvědačství. Vyšetřovatelé už od počátku zjišťují, jestli neměla ruská rozvědka GRU v Česku kontakty, které jí pomáhaly s provedením útoků.

„Česká policie nyní vyšetřuje Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu jako podezřelé ze spoluúčasti na plánování výbuchů ve Vrběticích, při nichž zemřeli dva zaměstnanci skladu. Šapošnikov také obdržel e-mailem falešné skeny pasů ,turistů ze Salisbury‘,“ uvedl na Twitteru novinář investigativního serveru Bellingcat Christo Grozev. 

Zdroje investigativců tvrdí, že policie má k dispozici e-mailovou komunikaci mezi manželi Šapošnikovovými a generálmajorem Alexandrem Averjanovem, který údajně řídil operaci GRU ve Vrběticích. Šapošnikov pracuje ve společnosti Imex Group, která měla sklady ve Vrběticích v pronájmu. 

„Obsahem e-mailů byly citlivé informace o zbrojních obchodech, třeba o pohybu vojenského materiálu. Policie kvůli tomu zahájila trestní úkony,“ řekl zdroj Respektu a Radiožurnálu. Bližší detaily orgány trestního řízení neuvedly.  

Rozšíření okruhu vyšetřování v kauze potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Mám zatím také pouze tu obecnou informaci, že jsou některé nové skutečnosti prověřovány, ale nemám informaci a ani dopředu by nebylo správné, kdybych ji měl, zda se bude třeba rozšiřovat okruh osob, které jsou stíhány,“ sdělil na dotaz České televize. 

„Společnosti Imex Group není o tomto setkání nic známo. Pracovníci společnosti nemají povinnost sdělovat, s kým se v mimopracovní době stýkají,“ napsal na dotaz serveru iRozhlas.cz advokát Imex Group Radek Ondruš. 

Dcera manželů Šapošnikovových reportérům po nových zjištěních potvrdila, že se mezi nimi a Averjanovem odehrála schůzka v portugalském Lisabonu 16. října 2014, tedy několik dní před výbuchem skladů. 

Kvůli návštěvě dcery na severní Moravě se Šapošnikov, který podle reportérů žije už patnáct let v Řecku, objevil v Česku zrovna v době, kdy došlo k výbuchům. Investigativní server Bellingcat informoval také o tom, že v té době se v dojezdové vzdálenosti od Vrbětic objevil i generálmajor Averjanov. 

Andrej Averjanov je velitelem elitní jednotky GRU 29155. Právě její důstojníky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce vrbětických explozí.

Stejní muži čtyři roky po vrbětických výbuších v britském Salisbury podle tamních vyšetřovatelů otrávili bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Na základě snímků z kamer je ztotožnil server Bellingcat. Čeští vyšetřovatelé pak porovnáním zjistili, že jde o stejnou dvojici, která se před výbuchy ohlásila falešnými pasy na prohlídku skladů společnosti Imex Group ve Vrběticích.