TÉMA

Radek Ondruš

Policie v kauze Vrbětice podezřívá ruského obchodníka a jeho manželku ze špionáže

Policie hlásí posun ve vyšetřování kauzy výbuchu muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Kriminalisté podle dvou zdrojů obeznámených s vyšetřováním začali vyšetřovat obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže. Informoval o tom server iRozhlas.cz s odkazem na zjištění Radiožurnálu a časopisu Respekt.
30. 5. 2022|

Po více než dvou měsících od oznámení zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích agenti stále nejsou stíháni

Policie pokračuje ve vyšetřování výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Od zveřejnění informace, že za nimi stojí agenti ruské vojenské rozvědky, uplynuly víc než dva měsíce. Právní zástupce majitele skladů tvrdí, že pokud zástupci vlády mluví o přesvědčivých důkazech, měli by už agenti čelit obvinění. Proč tomu tak není, policie ani žalobci nechtějí komentovat.
23. 6. 2021|

Provozovatel vrbětického skladu byl u hotelu, v němž bydleli ruští agenti, tvrdí Radiožurnál a Respekt

Šéf firmy Imex Group, která provozovala muniční sklady ve Vrběticích, se podle informací Respektu a Radiožurnálu den před prvním z výbuchů pohyboval v okolí hotelu, kde byli ubytováni ruští agenti. Petr Bernatík mladší prý v blízkosti hotelu podle polohy telefonu strávil zhruba 40 minut a následně zamířil do Vrbětic. Bernatík prostřednictvím svého advokáta popřel, že by v okolí hotelu vůbec byl. Novináři si také všimli, že na stejný den dostali neočekávaně volno všichni brigádníci, kteří ve Vrběticích tehdy pracovali.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 14:56|