TÉMA

Christo Grozev

Novináři z Bellingcatu odhalili jména programátorů, kteří navádějí rakety na ukrajinské školky

Ruská armáda na začátku října vypálila na ukrajinská města rakety za desítky miliard korun. Chlubila se přesností zásahu a její střely dopadaly do ulic obytných čtvrtí, na školky i na dětská hřiště. Novináři z Bellingcatu, Insideru a Spiegelu nyní odhalili jména i tváře těch, kteří za útoky na ukrajinské civilisty stojí. Jak jejich investigace probíhala, popsal České televizi šéf investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev. Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
31. 10. 2022|

Policie v kauze Vrbětice podezřívá ruského obchodníka a jeho manželku ze špionáže

Policie hlásí posun ve vyšetřování kauzy výbuchu muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Kriminalisté podle dvou zdrojů obeznámených s vyšetřováním začali vyšetřovat obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže. Informoval o tom server iRozhlas.cz s odkazem na zjištění Radiožurnálu a časopisu Respekt.
30. 5. 2022|

Agenti GRU Miškin a Čepiga nyní pracují pro Kreml, říká novinář z Bellingcat

Agenti ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, kteří jsou podezřelí z podílu na explozi ve Vrběticích a útoku na bývalého ruského zpravodajského důstojníka Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury, byli povýšeni a pracují pro Kreml. Ve videu zveřejněném na YouTube kanálu ruského opozičníka Alexeje Navalného to uvádí investigativní novinář skupiny Bellingcat Christo Grozev.
5. 5. 2021|

Po zveřejnění Vrbětic jsme neustále pod útokem ruských hackerů, říká Christo Grozev z Bellingcatu

V odhalení zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích hrála roli i mezinárodní investigativní skupina Bellingcat. Teď za to oni i jejich rodiny čelí důmyslným útokům na své internetové účty. Co vše vrbětická kauza v jejich práci změnila, popsal exkluzivně pro pořad Newsroom ČT24 novinář a šéf Bellingcatu pro ruské záležitosti Christo Grozev.
2. 5. 2021|

Výbušné zařízení přivezli podle naší teorie agenti s diplomatickým krytím, říká o Vrběticích Grozev z Bellingcatu

Investigativci ze skupiny Bellingcat ověřují teorii, že výbušné zařízení, které explodovalo ve Vrběticích, přivezli do Česka dva agenti GRU s diplomatickým krytím, a to v kufříku na palubě letadla. V rozhovoru pro ČT24 to řekl Christo Grozev, šéf investigativního týmu Bellingcatu pro Rusko. Nelze podle něj dále vyloučit, že kvůli nastražení bomb se ruští agenti do vrbětického areálu vloupali. Speciální jednotka GRU, která operaci prováděla, je zřejmě rozpuštěná, někteří její někdejší členové ale pracují na vrcholných pozicích v ruské exekutivě, dodal investigativec.
27. 4. 2021|