Úřady prověřují ruský majetek. Bratr Putinova poradce v Česku investoval víc než sto milionů

Události ČT: Úřady prověřují majetek dalšího ruského podnikatele (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad podle informací ČT prověřuje majetek podnikatele Leonida Levitina, jehož bratr Igor je poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina. Levitin přes anonymní firmu investoval v Česku více než sto milionů korun. Ovládá například Ústav sociální péče v Brdech. Zástupci společnosti ale o okolnostech celé investice odmítají mluvit.

Levitin stojí za firmou, která založila ústav pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Čenkově u Příbrami. ČT se pokusila kontaktovat ředitelku ústavu, ta ale mluvit nechtěla. Vstřícnější nebyli ani zaměstnanci. 

Provozovna zahájila činnost v roce 2015. Podle katastru nemovitostí je budova vlastněná firmou Welfare Invest, ta je majetkově ovládaná z Kypru. Levitinova kyperská firma Quartia Limited si podle webu Investigace nechala jen za rok 2017 vyplatit dividendy v přepočtu zhruba půl miliardy korun. Zaměstnanci ústavu tvrdí, že nevědí, kdo je jeho investorem.

Ústav pro lidi s Alzheimerovou chorobou má oficiálně sídlo v kancelářích účetní firmy v Praze-Stodůlkách. Ani tam ale štáb ČT neuspěl, vedoucí pobočky ho poslala pryč. 

Původ kyperské firmy není známý

Bratr ruského investora Igor Levitin, který je nyní poradcem Putina, byl dříve ministrem dopravy. Šlo údajně o nejvíc vydělávajícího člena vlády. Měl nosit například hodinky Patek v hodnotě 1,3 milionu korun. Původ peněz kyperské firmy jeho bratra, která investovala v Česku, není jasný.

Právě anonymní firmy si pro podnikání v Česku zvolila většina ruských podnikatelů napojených na politiky. „Česká republika je zároveň atraktivním finančním systémem, přes který se perou peníze vytunelované z ruského státního rozpočtu,“ uvedla ředitelka webu Investigace Pavla Holcová. 

Vlastnictví firem a nemovitostí přes firmy v daňových rájích komplikuje vyšetřování a práci analytiků ministerstva financí. Nevládní organizace tak navrhují nový zákon. „Myslím, že se můžeme inspirovat u zákona, který byl nedávno schválený ve Velké Británii. Míří k tomu, že bude zřízen rejstřík zahraničních skutečných majitelů nemovitostí,“ uvedl Lukáš Kraus z organizace Rekonstrukce státu. 

Změny týkající se vlastnictví nemovitostí chystá i Evropská unie. V budoucnu by je například nemohly kupovat anonymní firmy, které pocházejí ze zemí mimo Evropu.