Zlatý záchranářský kříž dostali policisté za pomoc tonoucímu i zdravotníci zasahující u tornáda

Události ČT: Prezident Zeman udělil Zlaté záchranářské kříže (zdroj: ČT24)

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu na Moravě nebo za dlouhotrvající resuscitaci byli ve čtvrtek jednotlivci i profesionální týmy oceněny Zlatými záchranářskými kříži. Cenu jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem udělil devět Zlatých záchranářských křížů a dvě čestná uznání, hodnotitelé vybírali z asi sedmi desítek návrhů.

Mezi oceněnými jsou například policista Jan Mach a jeho kamarád Radovan Pták, kterým se s pomocí dalších podařilo zachránit čtveřici tonoucích vodáků i muže, který se jim snažil pomoct. Většinu tonoucích vytáhli pomocí kruhu, pro posledního muže skočil Mach do vody pod jez. Muž byl na pokraji sil a zmizel pod vodou, policistovi se ho podařilo zachytit a za pomoci záchranného kruhu je ostatní vytáhli na břeh.

Další ocenění bylo uděleno jihomoravským hasičům, zdravotníkům a policistům za to, jakým způsobem se jim podařilo zvládnout bezprostřední i následnou pomoc po ničivém tornádu z loňského června.

Mezi laiky si Zlatý záchranářský kříž zasloužili Jan Procházka a Radek Macháček, kteří se ocitli u nehody seniora, jenž sjel se svým vozem do rybníka. Zavolali pomoc, ale protože se vozidlo rychle potápělo, Procházka se vydal do chladné vody. Rozbil okna pomocí montážního klíče a muže vytáhl z vozu. Za pomoci Macháčka seniora dopravili na břeh.

Dalším oceněným je Dominik, který loni v lednu ve svých 17 letech zachránil třináctiletou dívku. Ta se propadla tenkým ledem, Dominik se k ní na praskajícím ledě připlazil a pomocí hokejky ji přetáhnul na silnější led.

Ocenění Zlatým záchranářským křížem za rok 2021
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ocenění za dvouhodinovou resuscitaci

Zlatý záchranářský kříž organizátoři udělili i lékařce Kateřině Oborské z jihomoravské záchranné služby, která přes dvě hodiny resuscitovala sedmiletého chlapce, jenž se propadl pod led. Jen během leteckého transportu trvala nepřetržitá masáž srdce 40 minut. „Podle našich informací je jeho zdravotní stav uspokojivý, nyní prochází rehabilitací,“ uvedli organizátoři.

Čestné uznání obdržel Radek Kysela za pohotovou reakci při tragické nehodě lanovky na Ještěd. Ve chvíli, kdy se zřítila protijedoucí kabina, ve které zemřel průvodčí, se Kyselovi podařilo aktivovat záchrannou brzdu a zastavit tak kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpět k dolní stanici.

Čestným uznáním bylo oceněno i šest záchranářů Jihomoravského kraje, kteří v říjnu zasahovali v Tišnově na Brněnsku, kde útočník vážně zranil několik členů rodiny. Během co nejkratší doby se museli postarat na různých místech o tři lidi, jejichž životy byly vážně ohroženy.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, a to dobrovolníků i profesionálů. Oceňována je i první pomoc laiků a neziskových organizací působících v oblasti záchranářství. Zlaté záchranářské kříže vyhlašuje časopis Rescue report na území České republiky od roku 1999, od roku 2007 se projekt rozšířil i na Slovensko.