Zlaté záchranářské kříže dostali hasiči ze Studénky i mladící, kteří zachránili topící se děti

Zlatý kříž za záchranu života dostali dva mladíci za pomoc topícím se dětem a hasiči zasahující při tragické nehodě ve Studénce. Oceněn byl také Martin Šimek, který z hořícího vozu, ač těžce zraněn, vytáhl dva své kamarády. Vyznamenání jim na Pražském hradě předal prezident Miloš Zeman.

Martin Šimek získal cenu za statečnost při havárii, kdy automobil řízený jeho kamarádem narazil do stromu. I přes své těžké zranění se dokázal z vozu dostat a zavolat pomoc. Ještě před příjezdem záchranářů navíc z automobilu vytáhl oba své těžce zraněné kamarády. Posledního z nich těsně předtím, než celý vůz vzplál.

Další cenu obdrželi Martin Bartoš a Matěj Hulík, kteří pomohli ženě se dvěma topícími se dětmi. Jedno z dětí totiž sjelo na odrážedle do vody – matka pro něj hned skončila, jenže nezabrzdila kočárek, který skončil ve vodě také. Mladíci, kterým v té době bylo 17 let, přispěchali na pomoc a děti vytáhli.

Zlaté záchranářské kříže dostali rovněž Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří z hořícího automobilu vyprostili jak řidiče, tak jeho spolujezdkyni. Vůz záhy poté celý shořel. Mladík vyvázl z nehody se zlomenou nohou, dívka měla přeraženou čelist a krvácení do mozku. Díky pomoci jsou ale živí. „Samozřejmě, že strach ve mně byl – ale chytil jsem ho a tahal ven a říkám: polez, polez, nebo tady shoříš!“ popisuje zachránce Jan Rom.

Mladík i dívka hrozivě vypadající nehodu přežili (zdroj: ČT24)

Ocenění si odnesli i zástupci moravskoslezských hasičů, kteří se podíleli na zásahu při srážce vlaku a kamionu ve Studénce, nebo Jana Fojtlová, která jako operátorka tísňové linky dokázala přesnými pokyny zachránit na dálku roční holčičku, která vdechla kuličku hroznového vína a nedýchala. „Musela jsem se nejprve zorientovat, co se děje,“popisovala novinářům. Na vystresovanou volající paní prý musela zvolit důraznější postup, aby ji přiměla ke spolupráci, než dojeli záchranáři.