Spadla kabina ještědské lanovky, zahynul v ní průvodčí. Policie hledá svědky nehody

Události: V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, při nehodě zahynul průvodčí (zdroj: ČT24)

Na Ještědu spadla z třicetimetrové výšky kabina lanovky. Zahynul v ní průvodčí, nikdo další tam s ním nebyl. V druhé kabině, která jela nahoru, byli i cestující, které hasiči evakuovali. Cestující neutrpěli zranění, jsou však v péči psychologů, jednoho zaměstnance Českých drah, který neštěstí viděl, odvezli záchranáři kvůli psychickým problémům do nemocnice. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, nehodou se zabývá i Drážní inspekce.

Nehoda na Ještědu se stala v půl druhé odpoledne. „Spadla jedna kabina, která jela směrem dolů. V kabině jsme měli jednu osobu, která bohužel na místě podlehla, lékař konstatoval smrt,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

Z druhé kabiny evakuovali hasiči čtrnáct lidí. Ti podle Georgieva i podle mluvčího krajských hasičů Davida Kořínka neutrpěli zranění. Záchranáři je vyšetřili na základně horské služby v blízkosti lanovky. „Jednalo se především o psychické obtíže, protože samozřejmě viděli pád té lanovky,“ doplnil Georgiev. Zaměstnance Českých drah, který v kabině nebyl, ale neštěstí viděl, odvezli záchranáři kvůli psychickým problémům na vyšetření do nemocnice.

Druhá kabina se zastavila v patnáctimetrové výšce

Podle policie byl pád lanovky nahlášen kolem 13:30. Kabina spadla u prvního pilíře lanovky zhruba z třicetimetrové výšky a je zdemolovaná. Zřítila se u podpěry, která je v polovině trasy, takže se na místo blížila i druhá kabina s cestujícími. Při pádu se uvolnilo tažné lano, obsazená kabina se potom podle informací ČT sesunula po nosném laně do blízkosti spodní stanice, kde se zastavila – asi v patnáctimetrové výšce.

S evakuací začal před příjezdem hasičů průvodčí kabiny. „Kabina je zařízena vybavením pro evakuaci osob, průvodčí jsou proškolení, je tam poklop v podlaze a naviják na spouštění dolů plus postroj,“ řekl mluvčí hasičů David Kořínek. Hasiči se k evakuaci připojili s žebříkem, zhruba po dvou hodinách zásah ukončili.

Podle ředitele provozu osobní dopravy Českých drah při nehodě lanovky došlo k destrukci tažného lana. Lanová dráha na Ještěd má předepsaný systém pravidelných prohlídek, kontrol a revizí, uvedly České dráhy v reakci na nehodu. Denně se provádí vizuální prohlídka zařízení s vyzkoušením bezpečnostních prvků. Každé pondělí se koná pravidelná údržba zaměřená na odstranění případných závad, mazání zařízení a další drobné opravy.

Každé dva týdny projde lanovka větší prohlídkou a jednou měsíčně komplexní kontrolou s protokolárními zápisy. Velké revize se dělají na lanové dráze dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim mezi letní a zimní sezonou.

„Lana mají předepsanou defektoskopickou kontrolu, která se provádí u nosného lana každé tři roky a u menších lan, tažného a přítažného, každé dva roky,“ popsal údržbu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Poslední kontrolou prošlo tažné lano loni v listopadu. „Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022,“ dodal mluvčí.

Policie šetří nehodu jako ohrožení z nedbalosti

Zástupci záchranných složek, policie ani Českých drah, kterým lanovka patří, nechtěli o příčině neštěstí hovořit s tím, že probíhá vyšetřování. „V tuto chvíli nebudeme předjímat, co konkrétního se tam stalo,“ řekl mluvčí drah Lukáš Kubát. 

Drážní inspekce odhaduje, že vyšetřování příčiny nehody potrvá nejspíš měsíce. „Podle zákona máme na vyšetření mimořádné události na drahách až dvanáct měsíců,“ řekl mluvčí Martin Drápal. Inspektoři se podle něj budou zabývat jak dokumentací, tak i tím, jak vypadaly technické prohlídky, nebo vyjádřením pracovníků dráhy.

Pád lanovky vyšetřují také policisté, a to pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Na spekulace o příčinách neštěstí je podle mluvčího liberecké policie Vojtěcha Robovského příliš brzy. „Pravděpodobně se k tomu budou muset vyjádřit odborníci,“ doplnil mluvčí. Žádá svědky neštěstí, aby se přihlásili na linku 158.

Lítost nad nedělní tragédií vyjádřil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Očekávám rychlé vyšetření příčin nehody,“ napsal hejtman na Twitteru. České dráhy, kterým lanovka patří, poděkovaly na sociální síti za zásah složkám integrovaného záchranného systému a vyjádřily lítost pozůstalým po oběti neštěstí.

Kabina ještědské lanovky havarovala v poslední den provozu před plánovanou revizí. Prezident Asociace lanové dopravy uvedl, že jedna z kabin měla jít na pravidelnou repasi po pěti letech. Zřítila se poprvé v historii dráhy, záchranáři se však na takovou možnost pravidelně připravovali.

Kabinová lanovka na Ještěd jezdí od roku 1933, v sedmdesátých letech prošla rekonstrukcí. Vznikla jako druhá osobní visutá lanovka v českých zemích. Dnes je to jediná lanovka ve vlastnictví Českých drah. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. Loni vyvezla na vrchol 211 tisíc lidí. Před dvěma lety prošlo rekonstrukcí elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení.

Lanovka byla občas mimo provoz kvůli technickým závadám. Například v srpnu 2016 se zastavila na dva dny, ale nejezdila například ani letos v září. Občas lanovka nejezdí také kvůli silnému větru.

Tragické nehody tohoto typu jsou v Česku výjimečné. Lidský život si vyžádala především nehoda lanovky, která vede k chatě Bumbálka v Krkonoších. Je to nákladní lanovka, ale v listopadu 2013 na ni nastoupili lidé. Při jízdě se přetrhlo lano a korba lanovky se zřítila z deseti metrů. Jeden člověk při nehodě zahynul, čtyři další utrpěli zranění. Provozovatel lanovky dostal osmiměsíční podmínku a musel zaplatit půl milionu korun pozůstalým.

Tragická nehoda visuté lanovky se stala v roce 1992 na Slovensku. Jedna kabinka lanovky z Tatranské Lomnice na Skalnaté pleso se při odjezdu ze stanice správně nepřipnula k tažnému lanu, sjela po nosném laně k sousední kabince a po srážce obě spadly na zem. Čtyři lidé zahynuli. O dvě desetiletí dříve spadla také kabina souběžné kabinové lanovky, zranění, které utrpěla, později podlehla jedna žena.

Letos v květnu se zřítila kabina lanovky v Itálii na hoře Mottarone. Z patnácti lidí, kteří v ní byli, čtrnáct zahynulo.