Při pádu kabiny lanovky v Itálii zahynulo čtrnáct lidí

Události: Tragická nehoda lanovky v Itálii (zdroj: ČT24)

Havárie lanovky v italských Alpách má již 14 obětí, v nemocnici zemřelo devítileté dítě, které tam záchranáři převezli ve vážném stavu. K pádu kabiny došlo na hoře Mottarone u jezera Lago Maggiore v severní Itálii. Pět zemřelých a jedno z raněných dětí pocházelo z Izraele, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí. List Corriere della Sera napsal, že při neštěstí zahynul rovněž jeden Íránec. Původně list hovořil o tom, že mezi obětmi neštěstí byli občané Německa.

Podle médií se utrhlo tažné lano těsně před cílovou stanicí lanovky vedoucí z letoviska Stresa u jezera Lago Maggiore na blízký alpský vrchol Mottarone vysoký 1491 metrů. Kabina se pak rozjela směrem dolů a narazila do sloupu, načež spadla do zalesněného a strmého terénu.

Původní informace hovořily o tom, že v kabině bylo celkem jedenáct cestujících, při vyprošťovacích pracích se ale ukázalo, že pasažérů bylo více.

Premiér Mario Draghi vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že ustaví zvláštní vyšetřovací komisi, která se bude neštěstím a jeho příčinami zabývat. Podle agentury AP havárie znovu oživí diskuze o chátrající italské infrastruktuře, které vypukly po zřícení dálničního mostu Morandi v Janově v roce 2018, při němž zemřelo 43 lidí. Také prezident Sergio Mattarella  vyjádřil soustrast a vyzval k „přísnému respektování všech bezpečnostních norem“ v dopravě.

„Ministerstvo zahraničí je v kontaktu s konzulárním úřadem v oblasti a zatím nemáme informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané. Situaci budeme sledovat i nadále,“ konstatoval Černínský palác.

AFP: Příčinou havárie nemohlo být přetížení lanovky

Příčina nehody zatím není jasná. Milan uvedl, že lanovka prošla v roce 2016 renovací a po dlouhé přestávce způsobené opatřeními proti šíření koronaviru začala znovu jezdit teprve koncem dubna. Každá z kabin měla kapacitu až pro 35 lidí a podle agentury AFP je tak nepravděpodobné, že by příčinou havárie bylo přetížení lanovky.

Lanovka vede z města Stresa u jezera Maggiore na vrcholek hory Mottarone ve výšce téměř patnácti set metrů nad mořem a slouží od roku 1970. Hora v severoitalském regionu Piemont, zhruba 60 kilometrů severozápadně od Milána, je oblíbeným výletním místem v zimních i letních měsících. Lanovou dráhu na vrchol často využívají rodiny s dětmi, které jezdí do tamního zábavního parku Alpyland. 

  • 10. března 1976 – V italském zimním středisku Cavalese poblíž Trenta v Dolomitech při pádu plně obsazené lanovky zahynulo 43 lidí.
  • 1. června 1990 – Pád lanovky z výšky 20 metrů zabil 15 lidí a zranil dalších 45 v hlavním městě Gruzie Tbilisi.
  • 3. února 1998 – Dvacet osob zahynulo, když americká stíhačka zachytila o kabely lanovky a srazila její kabinu do hlubin v italském Cavalese.
  • 1. července 1999 – Všech dvacet cestujících zahynulo při havárii lanovky v Saint-Etienne-en-Dévoluy ve francouzských Alpách. K nehodě došlo, když se na lanovce na horu Pic-de-Bure uvolnilo lano a kabina se zřítila do osmdesátimetrové hloubky.
  • 11. listopadu 2000 – Požár, který zachvátil pozemní lanovou dráhu v tunelu při jízdě na Kitzsteinhorn v rakouském lyžařském středisku Kaprun, si vyžádal 155 obětí, včetně jedné Češky. Přímo v tunelu přišlo o život 152 lidí, další tři se otrávili v horní stanici jedovatými plyny. Zachránilo se pouze dvanáct lidí.
  • Zdroj: ČTK