Usilujte o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení podniků, vyzval Zeman delegáty sjezdu ČMKOS

Projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu ČMKOS (zdroj: ČT24)

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborové centrály v Česku, v sobotu promluvil prezident Miloš Zeman. Delegáty například vyzval, aby se snažili zakotvit vliv zaměstnanců a odborářů ve vedení firem a staronového šéfa ČMKOS Josefa Středulu vyzval ke kandidatuře v blížících se prezidentských volbách.

Miloš Zeman v asi desetiminutovém projevu k delegátům sjezdu mimo jiné řekl, že k odborům měl vždy blízko. A přítomné poprosil, aby svého předáka přemluvili ke kandidatuře na Pražský hrad. Podle hlavy státu musí být „sbírka podivných individuí kompenzována několika silnými osobnostmi“. „Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ uvedl Zeman.

Středula následně delegátům řekl, že by případně kandidoval na prezidenta po získání podpisů občanů, kandidaturu zvažuje a stojí o hlasy odborářů.

Hlava státu rovněž apelovala na odboráře, aby se zasadili o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení firem. Jde podle něj o cestu, jak pracující motivovat a zvýšit produktivitu práce v Česku.

Prezident zmínil, že se v poslední době k jeho velké radosti znovu vynořuje otázka zaměstnaneckého spoluvlastnictví i zaměstnaneckých akcií. „Zejména malé a částečně střední podniky tím získají i dodatečný kapitál, ale to není nejpodstatnější. Nejpodstatnější je zvýšená motivace, pocit ,tato firma je moje‘. Pocit reálného spoluvlastníka,“ doplnil.

ČMKOS má staronové vedení

„Máme snahu a chceme prosadit větší participaci zaměstnanců. Země jako Německo ukazují, že to je ta nejlepší cesta,“ reagoval na Zemanův apel Středula. „Účast zaměstnanců přináší nové myšlenky, způsoby, formy a při kreativitě českých zaměstnanců a zaměstnankyň si myslím, že to každému může pomoci,“ konstatoval.

Odborová konfederace zastřešuje 31 svazů s několika stovkami členů. Jejich zástupci už v pátek večer zvolili vedení pro příští čtyřleté období. Staronovým předsedou se stal právě Středula. Místopředsednické funkce obhájili Vít Samek a Radka Sokolová. Trojice je v čele centrály od roku 2014.

Zeman na sjezdu odborů naposledy promluvil před osmi lety, před čtyřmi lety ho nenavštívil. Středula v předstihu podotkl, že to bude po delší době první veřejné vystoupení hlavy státu. V tom, že měl prezident mluvit zrovna na sjezdu odborů, viděl předák ČMKOS velký symbol.

Prezident vidí ve Středulovi svého možného nástupce déle

Zeman už letos v únoru šéfa odborů zařadil mezi možné kandidáty bitvy o Hrad. O Středulových prezidentských ambicích se v poslední době mluví, kandidaturu oficiálně neoznámil. ČTK před třemi lety řekl, že o účasti v prezidentské volbě vážně uvažuje.

Odbory se chystají v příštích čtyřech letech prosazovat zkrácení osmihodinové pracovní doby v Česku o půl hodiny bez snížení výdělku, dřívější penzi pro náročné profese a uzákonění pětitýdenní dovolené. Bránit chtějí zvyšování plateb od pacientů ve zdravotnictví i snižování sociálních odvodů. Usilovat chtějí o změny daní. Postup do roku 2026 a úkoly pro předáky schválili odboráři v sobotu na sjezdu.

„ČMKOS bude i nadále využívat k obhajobě zájmů zaměstnanců všechny podoby odborových akcí včetně nátlaku, demonstrací a stávek,“ uvádí konfederace v programu, který má deset kapitol. Plánované kroky se týkají zaměstnanců, bezpečnosti práce, slaďování pracovního a rodinného života, sociální ochrany, důchodů či propagace centrály. Předáci svazů mají letos mimo jiné uspořádat shromáždění na podporu požadavků na růst mezd. Dál mají prosazovat kratší pracovní dobu, dřívější penze pro náročné profese, pětitýdenní dovolenou či úpravy pravidel pro agentury práce.

Odbory také kritizují vládní plán vyplatit příspěvek 5 tisíc korun na dítě rodinám s ročním příjmem do milionu korun hrubého. Podle předáků podpora míří i na domácnosti, které ji nepotřebují. Přichází také pomalu a její vyřizování může zahltit úřady. Na sjezdu ČMKOS to řekli její předseda Josef Středula a místopředseda Vít Samek.