TÉMA

Příspěvek na dítě

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

Příspěvek na dítě – otázky a odpovědi

Příspěvek na dítě představuje jednorázovou státní podporu některým rodinám ke zmírnění dopadů inflace. Příspěvek byl schválen letos a žadatelům se vyplácí od srpna. Něco jiného jsou přídavky na děti, nicméně ti, co pobírají přídavek, automaticky obdrželi i tento příspěvek, ostatní si musí sami zažádat.
25. 10. 2022|

Úřady by měly začít vyplácet žadatelům příspěvek na dítě po 24. srpnu

Úřady práce mají začít žadatelům vyplácet příspěvek pět tisíc korun na dítě 24. srpna. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Rodiny s přídavkem na dítě, které dostaly peníze automaticky, už obdržely 1,2 miliardy korun. Resort od pondělí přijal 272 tisíc žádostí o příspěvek pro 428 tisíc dětí. Vláda chce jednorázovou dávkou pro rodiny s loňským hrubým příjmem do milionu korun zmírnit dopady zdražování, výdaje by měly činit asi 7,8 miliardy korun.
19. 8. 2022|

Spouští se vyplácení pětitisícového příspěvku na dítě. Debata se čeká ohledně navýšení rodičovské

Začíná výplata jednorázového pětitisícového příspěvku pro rodiny s dětmi. Automaticky ho dostanou ty, které v červnu měly nárok na přídavky na děti. Ostatní s loňskými příjmy do milionu hrubého si o dávku budou moci požádat od pondělí 15. srpna. Podmínkou je věk dítěte do osmnácti let, což kritizuje opozice. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na příspěvek bude mít nárok kolem milionu a sto tisíc domácností.
1. 8. 2022|

Elektronický formulář žádosti o pětitisícový příspěvek na dítě začne fungovat 15. srpna

Rodiny, jejichž loňské příjmy nepřevýšily jeden milion korun hrubého, získají jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě. Příspěvek by měly začít dostávat ve druhé polovině letních prázdnin, týká se dětí, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. U koho není příspěvek automaticky spojen s přídavky na děti, bude moci využít on-line formulář žádosti. Fungovat začne 15. srpna.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 11:47|

Senátoři schválili vyplacení mimořádného příspěvku pět tisíc korun na dítě

Rodiny, jejichž loňské příjmy nepřevýšily jeden milion korun hrubého, budou dostávat od srpna jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě do 18 let věku. Předpokládá to vládní návrh zákona, jehož přijetí umožnil Senát. Horní komora také schválila novelu, která umožní ubytovávání a registraci uprchlíků z Ukrajiny i po skončení nouzového stavu. Norma řeší také dávky běžencům. Senátoři podpořili i novelu exekučního řádu.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 14:18|

Pětitisícový příspěvek by měl být pro děti, kterým do srpna nebude 18 let. Vyplácení se může opakovat

Příspěvek pět tisíc korun by měl stát vyplatit na děti, kterým letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu hrubého o ni budou muset požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v CzechPointech. U zaměstnaných se bude příjem zjišťovat ze základu pro odvody a u živnostníků a podnikatelů z daňových přiznání. Při dalším zdražování by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku ještě zopakovat. Vyplývá to z návrhu zákona, který připravilo ministerstvo práce.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 23:07|

Plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě je de facto plošnou podporou, má jasno prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman považoval vládou plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně čistého za de facto plošnou podporu. Řekl to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News v rozhovoru, který byl předtočen v sobotu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nicméně v sobotu odpoledne oznámil, že půjde o milion hrubého. Proti Zemanovým slovům se ohradil premiér Petr Fiala (ODS). Hlava státu mluvila také o boji s inflací či o svém zdraví.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:42|

Usilujte o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení podniků, vyzval Zeman delegáty sjezdu ČMKOS

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborové centrály v Česku, v sobotu promluvil prezident Miloš Zeman. Delegáty například vyzval, aby se snažili zakotvit vliv zaměstnanců a odborářů ve vedení firem a staronového šéfa ČMKOS Josefa Středulu vyzval ke kandidatuře v blížících se prezidentských volbách.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 17:51|