Příspěvek na dítě – otázky a odpovědi

Příspěvek na dítě představuje jednorázovou státní podporu některým rodinám ke zmírnění dopadů inflace. Příspěvek byl schválen letos a žadatelům se vyplácí od srpna. Něco jiného jsou přídavky na děti, nicméně ti, co pobírají přídavek, automaticky obdrželi i tento příspěvek, ostatní si musí sami zažádat.

Co to je?

Příspěvek na dítě je jednorázová vládní podpora rodin ve výši 5000 korun.

Kdo má nárok?

Podmínkou pro získání příspěvku je jednak věk dítěte – jeho datum narození musí být mezi 2. srpnem 2004 a 31. prosincem 2022. Jedna rodina může o příspěvek žádat za každé dítě, má-li jich více v odpovídajícím věku.

Další podmínkou je také příjem rodičů/partnerů. Ten musí být za rok 2021 nižší než jeden milion korun hrubého. Nastat mohou ale i situace, kdy o příspěvek žádá samoživitel. Ministerstvo práce k této situaci přistupuje tak, že pokud spolu rodiče ke dni podání žádosti nežijí, počítá se pouze s příjmem toho rodiče, se kterým dítě ke dni podání žádosti bylo.

Za samoživitele se považuje například rozvedený rodič. Stejně na tom je i rodič, který žije s dítětem v domácnosti sám. Trvalá adresa obou rodičů není pro žádost o příspěvek důležitá.

V případě střídavé péče se musí rodiče mezi sebou domluvit, příspěvek totiž ministerstvo vyplatí pouze jednomu z nich.

Do příjmu domácnosti se nepočítají přivýdělky samotného dítěte nebo prarodičů (tedy brigády a jiné aktivity). V případě příjmů se posuzují pouze rodiče nebo osoby, kterým bylo dítě do péče svěřeno.

V případě, že žadatel žije ve společné domácnosti s partnerem po dobu delší, než jsou tři měsíce, tak by se do limitu jednoho milionu korun ročně hrubého měly počítat i jeho příjmy.

Dávku mohou pobírat ale i děti, které v Česku nemají trvalý pobyt, ale mají povolení k dlouhodobému pobytu. Takové případy se týkají třeba rodinných příslušníků těch, kteří drží oprávnění, jako je modrá nebo zaměstnanecká karta. Jde tedy často o děti lidí, kteří jsou občanem státu Evropské unie a často se mezi jednotlivými členskými zeměmi pohybují, a to hlavně za prací.

Co se musí doložit?

V případě žádosti o příspěvek na dítě by si měl žadatel, tedy zákonný zástupce dítěte, vystačit s občanským průkazem a rodnými čísly dětí, na které o příspěvek žádá.

Kde o příspěvek zažádat?

O příspěvek na bydlení lze zažádat dvěma způsoby – on-line nebo osobně.

Pro zaslání žádosti on-line využije zájemce portál Jenda.

V případě, že chce řešit žádost o příspěvek osobně, musí se zájemce dostavit na provozovnu Czech Point. Využít lze hlavně pobočky na krajském, městském nebo obecním úřadu.

O podporu lze žádat až do 31. července 2023.