Většina obcí na peníze ze Sberbank zatím čeká. Omezují investice

Události: Obce čekají na peníze ze Sberbank (zdroj: ČT24)

Pro své vklady si od pátku mohou přijít i institucionální klienti Sberbank. Aktuálně se to týká sedmnácti exekutorských úřadů a jejich téměř osmnácti tisíc klientů. Na své peníze si ale musí počkat většina měst a obcí, které mají na účtech Sberbank dohromady šest miliard korun. Zákonné podmínky na okamžitou výplatu peněz splnily jen tři. Ty už si vklady vyzvedly. V některých městech proto zastavili nové projekty nebo musí sáhnout po úvěrech. Bance s vazbami na Rusko ve středu Česká národní banka odebrala zatím nepravomocně licenci.

Exekutoři si na pobočkách Komerční banky mohou vyzvednout maximální částku ve výši 100 tisíc eur na každého klienta. Vyšší vklady zákazníci dostanou až po jmenování likvidátora Sberbank. „V průběhu dnešního dne (pátku) jsme vyplatili několik desítek milionů korun z celkového objemu přes 200 milionů korun,“ sdělil mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Obce a kraje se ke svým penězům dostanou až po schválení likvidace Sberbank, kdy bude jmenován likvidátor. To může trvat několika měsíců ale i let. Některá místa se proto například nedočkají plánové rekonstrukce. Městům na ně totiž chybějí prostředky.

Potíže na Olomoucku

V Olomouckém kraji se to týká šestnácti obcí. Největší problémy mají v Cakově – části obce Senice na Hané. Tam přišli o přístup k veškerým penězům, a museli si tak vzít dvoumilionový úvěr. Stavba kanalizace tam zatím pokračuje díky dotacím, které do města nedávno dorazily. Podle starosty Michala Tichého (STAN) ale peníze na dlouho nevystačí a už v červnu bude zastupitelstvo řešit, co dál.

Plány musí změnit i v jedenáctitisícovém Uničově. Nakládat nyní nemohou se sto šesti miliony korun. Peníze na běžný provoz ale mají. „Blokace finanční hotovosti zamezila realizaci důležitých investic, které jsme měli naplánovány. Je to rekonstrukce městského klubu, revitalizace radnice a památkové zóny,“ přiblížil starosta Radek Vincour (ODS).

Rokycany i Havlíčkův Brod

Rokycany nebo například Havlíčkův Brod měly u Sberbank vklady na spořicích účtech. Peníze jim akutně nechybějí. „U Sberbank máme uloženo 32 milionů korun, banka s námi komunikuje. Před několika dny jsme dostali oznámení o tom, že došlo ke snížení úrokové sazby na dvě procenta,“ řekla mluvčí Havlíčkova Brodu Alena Doležalová.

Na obsáhlejší vyjádření o dalším postupu ale města stále čekají. „Protože ten majetek je velký, dává nám to jakousi záruku, že by ty zablokované finanční prostředky mohly být vyplaceny,“ uvedl Vincour.