Od pátku začnou dostávat náhradu vkladů institucionální klienti Sberbank

Institucionálním klientům, kteří měli uložené peníze u Sberbank CZ, začne Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady jejich vkladů v pátek. Výplaty se uskuteční prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká Sberbank krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavřela pobočky, poté zahájila Česká národní banka kroky k odebrání bankovní licence. Ve středu o odebrání rozhodla, zatím však nepravomocně. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.

Institucionálními klienty jsou platební instituce, poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, obchodníci s cennými papíry, soudní exekutoři, na jejichž účtech jsou deponovány peníze pro oprávněné a přihlášené věřitele podle exekučního řádu. V případě Sberbank CZ je to sedmnáct exekutorských úřadů, které vedly účty pro více než 17 tisíc klientů.

Garanční systém vyplatí náhradu vkladů každého jejich zákazníka, jehož peníze byly evidovány k 28. únoru na účtu institucionálního klienta vedeného u Sberbank CZ, maximálně však do limitu 2 499 500 korun na jednoho zákazníka.

Individuálním klientům Sberbank, kteří měli v bance uloženo méně než sto tisíc eur, vyplácí Garanční systém náhrady vkladů od března. Kdo měl u Sberbank více peněz, musí počkat až na vypořádání v rámci likvidace. Peníze ve Sberbank neměly jen firmy a fyzické osoby, ale i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Ruská Sberbank, která přes rakouskou Sberbank Europe vlastní i tu českou, na začátku března oznámila, že odchází z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku.

Ještě předtím – 28. února – zahájila ČNB kroky směřující k odejmutí povolení české Sberbank působit jako banka. Zdůvodnila to zhoršením její situace v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu. V předcházejících dnech si přicházeli lidé z banky vybírat úspory, před některými pobočkami se tvořily fronty. Potom Sberbank zavřela.

Centrální banka také koncem února vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. O odejmutí licence nepravomocně rozhodla ČNB ve středu.