TÉMA

Náhrada

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Je nutné změnit navrženou úpravu peněžitých trestů za znásilnění, uvedl Blažek. Očekává diskusi

Z dosavadní diskuse o nové právní definici znásilnění vyplynulo, že je nutná změna navrhovaného textu o ukládání peněžitých trestů. Uvedl to v neděli na Twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který bude v úterý o právní úpravě znásilnění jednat s představiteli všech poslaneckých klubů. Ministerstvo spravedlnosti v obou připravených variantách novely trestního zákoníku počítá s tím, že za znásilnění i další sexuální trestné činy budou soudy moci v širší míře ukládat peněžité tresty. A to i u závažnějších případů, například za znásilnění dítěte.
25. 6. 2023|

Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze

Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
19. 5. 2023|

Česko nyní nemá šanci vymoci po Rusku náhradu za Vrbětice, řekl Lipavský

Česká republika nyní nemá šanci podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vymoci miliardu, kterou stát požaduje po Ruské federaci za výbuchy ve Vrběticích. Ministr to připustil v rozhovoru pro pořad Týden v politice. On sám prý nepochybuje o tom, že za výbuchy stála ruská vojenská zpravodajská služba (GRU). V rozhovoru také řekl, že ministerstvo nadále pracuje na českém sankčním seznamu.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 14:24|

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

Odškodnění od ministerstva spravedlnosti dostávali lidé po zákonné lhůtě. Často až kvůli žalobě, zjistil NKÚ

Téměř polovinu žádostí o odškodnění v posledních šesti letech vypořádalo ministerstvo spravedlnosti až po uplynutí zákonné lhůty šesti měsíců. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Často ministerstvo podle kontrolorů rozhodlo o úhradě škod způsobených v soudních řízeních, neoprávněným stíháním nebo nesprávným úředním postupem až tehdy, kdy poškozený podal žalobu. V krajním případě čekal poškozený na vypořádání více než tři roky. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka sdělil, že zpoždění vznikají hlavně kvůli nedostatku pracovníků pro vyřizování odškodnění.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 09:27|

U Roudnice nad Labem dokončují stavbu nového elektrického vedení. Projekt stál dvě miliardy

Technici dokončují severně od Roudnice nad Labem stavbu nového páteřního vedení proudu. Mělo by zvýšit propustnost české sítě ve směru, který často zatěžují německé větrné elektrárny. Projekt za dvě miliardy se chystal čtrnáct let.
22. 8. 2022|

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled Česka. Kvůli plynu z Ruska

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. To by mohlo vést k přidělování plynu, uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu a zhoršit rozpočtové ukazatele, napsala ratingová agentura. Moody's zároveň potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni Aa3.
6. 8. 2022|

Vláda schválila pokračování milostivého léta. Podpořila i rozšíření NATO

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování takzvaného milostivého léta má trvat tři měsíce od 1. září. Kabinet schválil také vstup Finska a Švédska do NATO, podpořil novelu služebního zákona nebo obnovil činnost Národní ekonomické rady vlády. Schválení se dočkala také nekolikrát odložená novela zákona o svobodném přístupu k informacím.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:42|

Nemocnice mají léky proti covidu za stamiliony, některé už prošly. Ministerstvo řeší, jak je uhradit

Některé nemocnice mají v zásobách léky proti covidu-19 za miliony korun, kterým už vypršela nebo brzy vyprší doba použitelnosti. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá cestu, jak nemocnicím výdaje za tyto léky uhradit. V případě krajských nemocnic to ale může být problém, protože jejich zřizovatelem je kraj. Celkem se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jedná o léky za asi 300 milionů korun.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 15:11|

Grandi Stazioni má nárok na půlmiliardu za opravu hlavního nádraží, kterou chtěl stát zpět, rozhodl soud

Italské společnosti Grandi Stazioni zůstanou peníze, které jí zaplatil český stát za technické zhodnocení hlavního nádraží v Praze. Správa železnic, jejímž prostřednictvím stát nádraží vlastní, neuspěla u soudu s žalobou o navrácení zaplacené půlmiliardy korun. Rozsudek je pravomocný, i když Správa železnic zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Grandi Stazioni v minulosti rekonstruovala novou odbavovací halu hlavního nádraží, ale pak nabrala zpoždění oprava jeho historické budovy. Nakonec firma přišla o dlouhodobý pronájem, který měl být odměnou za provedené investice.
4. 5. 2022|

Od pátku začnou dostávat náhradu vkladů institucionální klienti Sberbank

Institucionálním klientům, kteří měli uložené peníze u Sberbank CZ, začne Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady jejich vkladů v pátek. Výplaty se uskuteční prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká Sberbank krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavřela pobočky, poté zahájila Česká národní banka kroky k odebrání bankovní licence. Ve středu o odebrání rozhodla, zatím však nepravomocně. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.
21. 4. 2022|