Nemocnice mají léky proti covidu za stamiliony, některé už prošly. Ministerstvo řeší, jak je uhradit

Některé nemocnice mají v zásobách léky proti covidu-19 za miliony korun, kterým už vypršela nebo brzy vyprší doba použitelnosti. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá cestu, jak nemocnicím výdaje za tyto léky uhradit. V případě krajských nemocnic to ale může být problém, protože jejich zřizovatelem je kraj. Celkem se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jedná o léky za asi 300 milionů korun.

Nemocnice v minulosti z rozhodnutí vlády nakoupily desítky tisíc dávek takzvaných monoklonálních protilátek, které chrání před rozvinutím těžkého covidu-19. Na variantu omikron, která je od začátku letošního roku dominantní, ale účinkují méně. Pro podzimní vlnu covidu proto vláda chce objednat jiné léky, takzvaná antivirotika.

Nemocnice ale dosud mají zásoby monoklonálních protilátek za stamiliony korun, kterým brzy vyprší doba použitelnosti. Přímo řízeným organizacím, což jsou velké fakultní nemocnice, může ministerstvo náklady kompenzovat. Problém je to ale u krajských nemocnic, jejichž zřizovatelem je kraj.

 „Ty nemocnice jsou krajské a já neumím žádným legálním způsobem (…) jim dát peníze za monoklonální protilátky, protože ty léky jsou buď prošlé, nebo neúčinné,“ řekl Válek. Celkově podle něj jde asi o 300 milionů korun.

Ministr zdravotnictví řekl, že slíbil hejtmanům, že se vláda bude tímto problémem zabývat. „Předpokládám, že dospějeme k nějakému řešení, které ale musí být v souladu se zákonem, a to je zásadní problém,“ uzavřel Válek.

Očkování chrání seniory, ukazují data ÚZIS

Riziko hospitalizace seniorů nakažených variantou covidu-19 omikron po dvou dávkách očkování kleslo podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z února o 87 procent, proti nákaze o polovinu. I u velmi rizikových pacientů desetkrát snižuje riziko, že při nákaze zemřou. Informace zazněly na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zároveň představili studii o tom, že očkování snížilo riziko nákazy u pacientů po transplantaci o 46 procent.

„Očkování u vysoce rizikových pacientů stoprocentně nezabrání tomu, aby se nenakazili, aby nebyli hospitalizovaní, ale desetkrát nižší je riziko, že se zemře,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Válek.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška ochrana proti nákaze klesá po třech či čtyřech měsících, ale ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalejší. U zranitelných skupin se i v prvních měsících letošního roku držela nad hranicí 80 procent.

Válek: Očkovat budeme muset každý podzim

Koronavirus je podobně jako ostatní respirační viry sezónní, více se šíří v chladných podzimních a zimních měsících. Ministr to přirovnal k zimnímu spánku medvědů, kterých v zimě také neubývá, jenom spí. „Covid spí v létě, stejně jako medvědi v zimě. Na podzim se probudí a zaútočí,“ uvedl.

„Pokud se jedná o velmi rizikového pacienta, kterému prošla doba po druhé dávce, tak by určitě na třetí dávku měl jít,“ dodal. Data o nákazách ukázala podle ÚZIS vysokou ochranu u chronicky nemocných, kteří se nechali očkovat, například diabetiků nebo právě pacientů po transplantacích.

„Je zřejmé, že každý podzim, pokud virus nezmizí, což nevypadá, budeme muset očkovat. Jednou bude silnější, jednou slabší podobně jako chřipkový virus,“ doplnil Válek. Vysoce doporučená bude čtvrtá dávka po lidi starší 55 let, kteří mají často i nějaké chronické onemocnění. Dostupná ale bude pro každého. „Čtvrtá dávka se bude týkat téměř všech, kteří mají třetí a druhou dávku. Vysoká hladina protilátek trvá zhruba čtyři až pět měsíců. Každý podzim budeme muset očkovat,“ uvedl.

Data ÚZIS ukázala, že v listopadu 2021, kdy se šířila varianta delta, očkování dvěma dávkami snížilo riziko nákazy u osob nad 65 let o zhruba 59 procent, riziko hospitalizace o více než 76 procent a léčbu na JIP o téměř 85 procent. Letos v únoru, kdy se už šířila nakažlivější varianta omikron, bylo riziko nákazy nižší o 50 procent, hospitalizace téměř o 87 procent a pobytu na JIP o 89 procent.

Podle Duška tak očkování v době nakažlivějších variant delta a omikron zabránilo zahlcení nemocničního systému. „Očkování určitě zachránilo mnoho životů,“ dodal přednosta transplantačního centra IKEM Ondřej Viklický.

Epidemie koronaviru v Česku s teplejším počasí výrazně zpomalila. Za posledních sedm dní odhalily laboratoře 3886 případů, což je o polovinu méně než o týden dříve. Ani v jeden den počet nově nakažených nepřekročil tisícovku. To se stalo naposledy loni v září. Klesá ale také zájem o testy, které už od minulého čtvrtka pojišťovny hradí jen se žádankou od lékaře. V nemocnicích je poprvé od října s covidem méně než 300 pacientů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.