Respirátory ve zdravotnických zařízeních končí. Poslanci schválili zrušení pandemické pohotovosti

Sněmovna schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.

Projednání bodu bylo součástí širší dohody na programu jednání sněmovny, která měla ukončit obstrukce v dolní parlamentní komoře. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předtím hovořil o tom, že povinné nošení respirátorů ve zmíněných zařízeních skončí nejpozději 11. května, stav pandemické pohotovosti je podle něj nyní naprosto zbytečný. Dodal ale, že roušky nadále budou mít smysl a bylo by dobré, aby je pacienti měli „v ambulancích a na urgentních příjmech“, uvedl.

Takzvaný pandemický zákon, který byl loni přijatý speciálně kvůli koronaviru, zavedl stav pandemické pohotovosti. Pokud je vyhlášený, je možné vydávat plošná protiepidemická opatření, která by neumožňoval například zákon o ochraně veřejného zdraví. 

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) řekl, že s ukončením stavu pandemické pohotovosti skončí veškerá plošná protikoronavirová opatření, která se týkají všech obyvatel, ať už jsou vydaná podle pandemického zákona, nebo zákona o ochraně veřejného zdraví. Skončí také možnost nechat se jednou za měsíc preventivně otestovat na covid-19. Zdravotní pojišťovny budou dál hradit jen testy, na které vystaví žádanku lékař.

Válek původně sliboval, že termín, kdy bude možné stav pandemické pohotovosti ukončit, oznámí na únorové schůzi sněmovny. Mluvilo se tehdy o tom, že by pohotovost mohla skončit už v březnu. Vláda nakonec návrh schválila teprve minulou středu s tím, že by mohl platit od 3. května. Poslanci se ale k bodu kvůli opozičním obstrukcím dostali až ve středu večer.

Kabinet v návrhu pro sněmovnu upozornil na to, že „v případě významné negativní změny ve vývoji epidemiologické situace“ v souvislosti s výskytem onemocnění covid-19, kterou by představoval například nárůst případů, výskyt nových variant viru nebo selhání ochranného efektu vakcinace, bude potřeba stav pandemické pohotovosti opětovně zavést.

Koronavirus v Česku

Testy v Česku v úterý potvrdily 1372 nových případů covidu, o třetinu méně než před týdnem. Podobně ubylo také hospitalizovaných s covidem, kterých je 606. Kromě nových případů nákazy hygienici v úterý odhalili 260 lidí, u kterých mají podezření na opakovanou infekci novým typem koronaviru. I to představuje pokles, o týden dříve jich bylo 382.

Nejvíce se infekce šíří v Praze a okolí. V hlavním městě připadá na každých 100 tisíc lidí v průměru 143 nových případů za poslední týden a ve Středočeském kraji 96. Naopak nejpříznivější epidemická situace je v Libereckém kraji s 56 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.