Protilátkový lék snižuje riziko těžkého covidu. Nemocnicím ale hrozí, že ho nestihnou spotřebovat

Události: Lék s protilátkami pro rizikové pacienty (zdroj: ČT24)

Šance na těžký průběh covidu-19 mohou snížit protilátkové léky. Ministerstvo zdravotnictví nově doporučuje jejich aplikaci u lidí z rizikových skupin i v případě, že měli pouze úzký kontakt s nakaženým. Nečekají tedy na pozitivní výsledek testu. Spotřeba nakoupených zásob je ale příliš pomalá a hrozí expirace léku.

Rizikoví pacienti, kteří mohou dostat protilátkový koktejl v rané fázi onemocnění anebo do čtyř dnů po kontaktu s nakaženým, jsou všichni starší pětašedesáti let, obézní, diabetici nebo lidé po transplantaci. Nárok na léčbu mají i starší pětapadesáti, pokud mají třeba zvýšený tlak.

Pro podání léku stačí, aby byl člověk s nakaženou osobou jen v kontaktu. „Nepochybně se jedná o lidi ve stejné domácnosti nebo to můžou být i lidé, kteří používají stejné předměty nebo pracovní nástroje, je to určitě kontakt na méně než dva metry po dobu patnácti minut.“ vysvětluje primářka motolské pneumologické kliniky Lucie Valentová Bartáková.

„Já mám autoimunitní onemocnění, takže v podstatě oslabený imunitní systém. Rozhodla jsem se, že by to jako prevence bylo dobré,“ tvrdí Jana, která se k podání léku dostavila se svým osmdesátiletým manželem. Tomu na začátku týdne vyšel test na covid pozitivně, a proto se pro lék také rozhodl.

Léky jsou podávány formou infuze. Nežádoucí účinky léčby jsou výjimečné. Studie uvádí, že například anafylaktický šok se objeví v jednom z deseti tisíc případů.

„Očekáváme tak o sedmdesát procent nižší riziko toho, že se onemocnění rozvine do těžké formy. U rizikových kontaktů čekáme až osmdesátiprocentně nižší riziko, že pacient bude mít vůbec nějaké projevy,“ doplňuje Valentová Bartáková.

Lék dostává málo lidí a hrozí jeho expirace

Spotřeba léku přesto není valná. V pražském Motole byla paní Jana teprve čtvrtá ze skupiny pacientů s rizikovým kontaktem. Celkem tu od března podali infuzi sto padesáti lidem. Na skladech přitom mají skoro šest tisíc dávek. Do Fakultní nemocnice Brno zase dorazilo 165 zájemců a zbývají jim dávky pro dalších pět tisíc.

Léčivo expiruje v lednu a únoru roku 2023. Podle vedoucí lékárny FN Brno Šárky Kozákové tak hrozí, že pokud bude spotřeba pokračovat tímto tempem, budou ho muset vyhodit.