Od listopadu by se měla zkrátit doba platnosti testů na covid, od prosince by se mohly přestat proplácet

Brífink k aktuální epidemiologické situaci (zdroj: ČT24)

Platnost antigenních testů se nejspíš zkrátí ze tří na jeden den, PCR testy mají platit pouze tři dny místo původních sedmi. A plánuje se také konec jejich proplácení, lidé by si preventivní testy mohli sami hradit od prosince. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se naplňuje očekávaný realistický scénář epidemie. Situaci může zhoršit, pokud se nákaza začne masivněji šířit mezi nenaočkovanými lidmi.

Nejprve se má zkrátit platnost testů na koronavirus, už tím chce resort zdravotnictví motivovat lidi k očkování. 

Od prvního prosince by se pak preventivní testy mohly přestat hradit z veřejného zdravotního pojištění, bude to navrhovat ministerstvo zdravotnictví, řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Veřejné zdravotní pojištění stojí testy podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) dvě miliardy korun měsíčně. „Je otázka, jestli když máme vakcinaci plně hrazenou ze zdravotního pojištění, je třeba hradit i testy,“ dodal.

Testy mají ale zůstat zdarma pro děti do 12 let. Podle ministra zdravotnictví budou i další výjimky, například pro lidi, kteří už mají první dávku očkování. Dál zdarma budou podle resortu testy pro lidi s příznaky nebo pro lidi po kontaktu s nakaženými. Platit se podle Svrčinové nebudou ani testy, kterými bude možné dříve ukončit karanténu po kontaktu s nakaženým. Vojtěch chce změny konzultovat s novou vládní koalicí.

Lidé mají nyní nárok na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně zdarma. A do prosince se na těchto počtech nemá nic měnit.

Ministr také vládě navrhne zkrátit karanténu ze čtrnácti dnů na sedm v případě, že bude ukončena negativním PCR testem.

Důraz by měl být kladen na očkování. „Očkování, očkování, očkování, to je to jediné řešení,“ zdůraznil Vojtěch. Podle Duška je mezi lidmi hospitalizovanými kvůli covidu-19 až osmdesát procent nenaočkovaných.

Nejsou naočkovány čtyři miliony lidí. Mezi nimi je na čtyři sta tisíc seniorů. „V rámci delta varianty, která je samozřejmě dominantní, se nechránění lidé dříve nebo později nakazí,“ varoval ministr zdravotnictví. 

Vojtěch uvedl, že nová nařízení konzultuje s lékařem a politikem Vlastimilem Válkem (TOP 09), o němž se spekuluje jako o budoucím ministrovi zdravotnictví. 

Laboratoře ve čtvrtek odhalily 1534 nakažených

„Musím bohužel konstatovat, že se epidemie nevyvíjí dobrým směrem, čísla jsou v zásadě rostoucí ve všech indikátorech,“ podotýká Vojtěch. Situace se ale zatím odehrává podle očekávaného realistického scénáře.

Ve čtvrtek testy odhalily 1534 lidí nemocných covidem. Jde o nejvyšší přírůstek v tomto týdnu. Jedná se o zhruba pět set padesát případů více než minulý týden. V nemocnicích se léčí s tímto onemocněním 448 pacientů, osmdesát z nich je ve vážném stavu.

Incidenční číslo, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za týden, je čtyřiasedmdesát. Reprodukční číslo dokumentující rychlost šíření nákazy stouplo na 1,33.

Podle Duška je ale nálož viru v populaci pětkrát nižší než loňský podzim. Relativní pozitivita provedených testů se pohybuje kolem šesti procent, před rokem to bylo třicet procent. Nízká je i zatíženost nemocnic, obsazena jsou tři procenta lůžek, takže není nutné omezovat jinou zdravotní péči.

Nejhůře zasažený je Moravskoslezský kraj, kde je 123 nakažených na sto tisíc obyvatel za týden. Incidenční číslo Jihočeském kraji dosahuje sto patnácti, v Olomouckém kraji pětadevadesáti a v Praze devadesáti. Nejlepší je situace v Královéhradeckém a Libereckém kraji, kde je incidenční číslo pětadvacet.

Nákaza se podle Duška šíří hlavně mezi mladými a nenaočkovanými jedinci. Vzhledem k tomu, že je v populaci ještě velké množství nenaočkovaných, kteří jsou vůči nákaze zranitelnější, se může situace zhoršit.

Hygiena plánuje zpřísnění kontrol

Od začátku školního roku bylo zjištěno asi 2420 žáků pozitivních na covid. Do karantény muselo podle Svrčinové 12 tisíc dětí, uzavřeny byly čtyři školy. Během plošného testování, které žáci podstoupili na začátku září, bylo potvrzeno 438 pozitivních případů.

Za říjen hygienici řešili 244 ohnisek nákazy, většinou v rodinách, na pracovištích a ve školách. Zaznamenali i případy, kdy lidé s příznaky onemocnění nadále chodili do zaměstnání.

Jedno ohnisko podle Svrčinové vzniklo na divadelním představení pro školy. Herci během něj vyzvali žáky, aby si sundali roušky. Jedná se o ohnisko z tohoto týdne a zatím v něm je pět nakažených, doplnila.

Hygienici proto chtějí v kontrolách mimořádných opatření přitvrdit. Plánují také dvě nebo tři větší kontrolní akce, které by se konaly na území celého Česka.

Postihy za porušování opatření nejsou podle Svrčinové adekvátní situaci, jejich výše je přitom podle ní v přestupkovém zákoně nastavena dobře. „Bohužel ne všechny krajské hygienické stanice jsou zvyklé dávat postihy, které by byly ve větší výši,“ poznamenala.

Od jara provedli hygienici již pětačtyřicet tisíc kontrol.