U Roudnice nad Labem dokončují stavbu nového elektrického vedení. Projekt stál dvě miliardy

Události: Stavba páteřní soustavy (zdroj: ČT24)

Technici dokončují severně od Roudnice nad Labem stavbu nového páteřního vedení proudu. Mělo by zvýšit propustnost české sítě ve směru, který často zatěžují německé větrné elektrárny. Projekt za dvě miliardy se chystal čtrnáct let.

Páteřní vedení zde stálo od 70. let a nyní jej nahrazuje nové, které má dvojnásobnou kapacitu. Další úsek nových vodičů teprve přivezou. „Aktuálně finišujeme stavbou posledních stožárů,“ uvedl vedoucí odboru České elektroenergetické přenosové soustavy (ČEPS) Tomáš Petržílka.

Přestavba této části se chystala čtrnáct let. Spojuje dvě klíčové rozvodny – Babylon u České Lípy a Výškov u Loun. Na severozápadě Čech vede proud z elektráren v Podkrušnohoří a často k tomu musí zvládat i přetoky ze sousedního Německa, například když zrovna hodně vyrábějí tamní větrné elektrárny.

Nové páteřní vedení elektřiny
Zdroj: ČT24

Reakce na rostoucí nároky

„Reagujeme na rostoucí nároky tuzemských zákazníků i na nároky, které vyplývají z mezinárodní spolupráce na trhu s elektrickou energií,“ podotýká mluvčí ČEPS Lukáš Hrabal. Úplně hotovo však ještě není. Rovný úsek má přes devět kilometrů a na nové 46 metrů vysoké stožáry vedení teprve přijde.

Dokončeno by mělo být před zimou, která bývá na odběr elektřiny nejnáročnější. Až bude vedení hotové, bude moct vést až dva gigawatty elektrického výkonu. Nadcházející zima, která může být pro Evropu kritická, pak ukáže, ze kterých zdrojů to bude.