Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.

Pisatel ústavní stížnosti poukazoval na porušení práva na tělesnou a duševní integritu, práva nebýt podroben špatnému zacházení a práva na soukromý život. Navrhoval škrtnout pasáž občanského zákoníku, podle níž změna pohlaví nastává chirurgickým zákrokem.

Další spornou pasáž podle pisatele obsahuje zákon o specifických zdravotních službách. Stojí v něm, že změnou pohlaví transsexuálních pacientů se rozumí „provedení zdravotních výkonů, jejichž účelem je provedení změny pohlaví chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce“. Návrh směřoval také proti zákonu o evidenci obyvatel, konkrétně se to týkalo rodného čísla.

Řízení Ústavního soudu navazuje na verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), který se postavil proti změně pohlaví v zápisu matriky bez operace. V rozhodnutí NSS poukázal na principy společnosti v Česku, která pohlaví většinově vnímá jako muž–žena.

Soudy se problematikou zabývaly na základě případu člověka, který je biologickým mužem, subjektivně se však nehlásí k mužskému ani ženskému pohlaví. Požadoval změnu rodného čísla z mužského na neutrální či ženské. Ministerstvo vnitra úpravu neprovedlo, protože nepodstoupil změnu pohlaví včetně operace.

Velké zklamání, reaguje na verdikt ÚS spolek

Operace je pro některé transgender osoby problematická, protože s sebou nese riziko nutnost sterilizace, tedy nemožnost mít v budoucnu vlastní potomky.

„Rozhodnutí je pro nás velkým zklamáním,“ okomentovala aktuální verdikt Ústavního soudu Lenka Králová ze spolku Trans*parent, který se zabývá osvětovou činností a prosazuje práva trans a nebinárních lidí.

Česká republika podle ní nadále zůstává jednou z posledních zemí v Evropě, která vyžaduje kvůli úřední změně pohlaví sterilizaci, přesněji řečeno kastraci – tedy úplné chirurgické odebrání pohlavních žláz a s tím spojené nevratné znemožnění reprodukční funkce.

„Je to skandální porušování lidských práv, které ve zbytku Evropy už skoro nikde nenajdeme. Vychází ze zcela zastaralého předpokladu, že trans lidem jde primárně o chirurgickou změnu genitálu. Veřejnost má pocit, že u trans lidí se vše točí kolem sexu a sexuálního života. Nám však jde primárně o běžný každodenní život,“ dodává Králová.