Nekula chce prosadit vyšší podporu zemědělcům. Nedostatek potravin podle něj nehrozí

Otázky Václava Moravce 27. března 2022 (2. část) (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) bude příští týden na poradě ekonomických ministrů prosazovat zvýšení podpory domácích zemědělců o 540 milionů korun. Je to dvojnásobek podpory jedenácti milionů eur, kterou Česko získá z krizových rezerv Evropské unie na pomoc zemědělcům, kteří se kvůli ruské invazi na Ukrajinu potýkají s rostoucími náklady a cenami zemědělských produktů. Nekula to řekl v Otázkách Václava Moravce.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala je zvažovaná podpora nedostatečná, protože už teď mají producenti v některých sektorech ztráty v řádu miliard korun. „Například u produkce vepřového je za poslední rok a půl ztráta tři miliardy korun. Takže těch 270, respektive až 810 milion korun je samozřejmě vítaná pomoc, ale v tomto kontextu je to relativně málo,“ podotkl.

Podle generálního ředitele Madety Milana Teplého vláda zatím neudělala proti rostoucím cenám nic. „Je to před pádem. Je tu atypická situace a je třeba okamžitě něco dělat,“ řekl Teplý.

Mimořádná podpora EU by podle ministra měla směřovat zejména producentům vepřového a jablek, které zasáhlo snížení odběru na Ukrajině a v Bělorusku. Zároveň zvažuje i podporu produkce drůbežího a hovězího masa z národních zdrojů. Farmáři budou také v rámci mimořádných opatření moci osívat část ploch, které až dosud museli nechávat ležet ladem, nebo je moci nechat spásat dobytkem.

Události: Kvůli válce na Ukrajině zdražuje pšenice (zdroj: ČT24)

Nedostatek potravin prý nehrozí

Nekula zopakoval, že v Česku ani celé EU v souvislosti s válkou na Ukrajině nehrozí nedostatek potravin. Čeští zemědělci podle něj vyprodukují například u obilí 160 procent domácí spotřeby a u pšenice až dvě stě procent. Zemědělci navíc loni oseli o deset procent více ploch a Česko má podle něj historicky nejvyšší zásoby ve státních hmotných rezervách.

Vzhledem k vysokým cenám ale zemědělci část produkce už dopředu prodali do zahraničí. K případnému omezení vývozu, po kterém volá Svaz pekařů a cukrářů, se ale Nekula staví záporně. „Nemůžeme jít proti pravidlům, která platí pro všechny státy Evropské unie,“ řekl. Pokud by se měla přijímat nějaká opatření, musela by být podle ministra celounijní.

Ke svému předchozímu záměru na snížení daně z přidané hodnoty u potravin z patnácti na deset procent a na nula procent u biopotravin Nekula řekl, že tuto myšlenku vyslovil ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. „Snížení DPH v současné době nepovede k poklesu cen potravin. Můžu to líbivě slíbit, ale takhle věci nefungují,“ dodal.