Všichni američtí vojáci projeli Českem, konvoj se vrátil z cvičení do Německa

Američtí vojáci, kteří se vracejí z cvičení na Slovensku, opustili české území. Vracejí se na základnu do Bavorska, odkud odjeli v polovině února. V každém směru se konvoj přesouval rozdělený do mnoha kolon vždy devět dní. Vojáci cestovali především po dálnicích D0, D1, D2 a D5, vážnější dopravní komplikace v souvislosti s jejich cestou nenastaly.

Přes Česko se nejprve ve směru na Slovensko a nyní zpět do Německa přesouvalo zhruba 1200 amerických vojáků s 500 kusy techniky. První kolona vracející se do Bavorska překročila hranice u Lanžhota ve čtvrtek. Každá ze čtyř částí konvoje se zastavila na noc v Rančířově na Jihlavsku, kde byl stanový tábor připravený českou armádou.

Vojáci se po dálnicích většinou nepohybovali přes den, ze Slovenska na Vysočinu jeli přes noc a dále do Německa vyráželi opět večer. 

Americké jednotky na Slovensku absolvovaly cvičení Saber Strike 2022. České a americké jednotky, které se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO), v jeho rámci absolvovaly také součinnostní cvičení, které se od 8. do 10. března konalo ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.