V Česku je další část amerického konvoje, předchozí zamířila na Slovensko

UDÁLOSTI: Přes ČR se přesunuje 1200 amerických vojáků a 500 vozidel (zdroj: ČT24)

V půl osmé večer přijela na rozvadovský hraniční přechod další část amerického vojenského konvoje. Jejím cílem je pro tuto část cesty Rančířov, kde vojáci – mířící na cvičení Saber Strike 2022 na Slovensko – stráví zbytek noci a většinu čtvrtka. Ve stanovém táboře u Rančířova vystřídají předchozí skupinu, která přijela v úterý večer, a ve středu navečer odjela směrem na Slovensko. Hraniční přechod Břeclav zablokovali slovenští autodopravci, kteří protestují proti cenám pohonných hmot a mýtného, slíbili však, že akci přeruší. Státní i vojenská policie podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové situaci na hranicích monitorují a jsou připraveny reagovat.

Českem od 15. do 26. února projede dvanáct set amerických vojáků s pěti sty vozidly, kteří míří na alianční cvičení Saber Strike. Přesouvají se ve více skupinách, první přijela do Česka v úterý večer, druhá o den později. Každá ze skupin jede ve více kolonách v hodinových odstupech, ve středu přijela na hranice první v půl osmé večer.

Ve srovnání s úterní částí konvoje přijela ta druhá na rozvadovský hraniční přechod asi o hodinu a půl dříve. Do Rančířova by tedy mohla rovněž dorazit dříve než mezi čtvrtou a půl devátou ráno, jak se to stalo úvodní skupině. Ta se zdržela již v Německu kvůli technické závadě na jednom z vozidel.

S předchozí skupinou se ta druhá nesetká. První část konvoje večer odjela ke slovenským hranicím. Hraniční přechody na Slovensko ovšem ve středu zablokovali autodopravci. Jejich protest se cvičením NATO nesouvisí a Unie autodopravců Slovenska slíbila, že kvůli konvoji přeruší protest do půlnoci.

V areálu v Rančířově u Jihlavy má americký vojenský konvoj k dispozici vytápěné stany i temperované kontejnery se sprchami a dalším sociálním zázemím. Připravený je zdravotní tým a také stan pro izolaci vojáků, u nichž by se prokázal covid-19. V areálu může během přesunu konvoje odpočívat až 350 vojáků. Je tam také autoopravna a místo pro doplnění pohonných hmot. Tábor připravila česká armáda, americkým vojákům poslouží i při návratu ze cvičení ve druhé polovině března.

Noční přejezdy kvůli průjezdnosti

Konvoj projíždí po českých silnicích v nočních hodinách rozdělený do pěti částí. Každá je rozdělena na tři až pět skupin, které projíždějí s hodinovým odstupem kvůli plynulosti dopravy. Trasa vede z Rozvadova po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova, po odpočinku pak opět po silnici I/38 na dálnici D1 a D2. Každá část konvoje v Česku stráví maximálně 48 hodin. Na přesun dohlíží ve spolupráci se státní policií i Vojenská policie.

Armáda uvedla, že v každé skupině bude na českých silnicích maximálně dvacet vozidel. Řidiče vyzvala, aby dbali pokynů policie a nevjížděli do konvoje. „Nepředjíždějte, pokud nemáte jistotu, že předjedete celý konvoj,“ uvedla. Podle Dvořákové se stejně jako v minulosti do cvičení zapojí 2. jezdecký pluk (2nd Cavalry Regiment), který je v současné době umístěn jako součást amerických vojenských sil v Německu.

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi pěti set Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu.

Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců. V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje.