Slovenští autodopravci rozšíří protest na hranicích. Osobním autům a záchranářům bránit nechtějí

Protest slovenských autodopravců omezí provoz na D2 na hranici se Slovenskem zřejmě až do soboty. Unie autodopravců Slovenska (UNAS) také oznámila, že blokádu rozšíří na čtyři další přechody, a to s Maďarskem a Polskem. Dodala, že osobní přepravě a přejezdu vozidel záchranných složek bránit nechce. Protestující chtějí docílit mimo jiné snížení daně z pohonných hmot. UNAS později oznámila přerušení protestu na přechodu Brodské/Břeclav přibližně do půlnoci ze středy na čtvrtek, a to kvůli přesunu amerického vojenského konvoje. Z vyjádření ministrů financí a dopravy vyplynulo, že požadavky autodopravců splnit nehodlají.

Výraznější komplikace zatím na hranici Brodské/Břeclav nenastaly. Autodopravci kamiony v pravidelných intervalech uvolňují, jezdí se i jinými přechody. Kolony se tak mohou tvořit jen nárazově. Osobní auta místem projedou bez většího zdržení, řekli mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl a mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

UNAS později oznámila, že po dohodě s policií hodinu před polednem přechod Brodské/Břeclav uvolnila, a to kvůli chystanému přesunu vojenského konvoje, který přejíždí přes Česko z Německa na alianční cvičení na Slovensku. Po jeho průjezdu tam hodlá v blokádě pokračovat.

Omezení mělo původně končit během dopoledne, podle informací ŘSD se ale protáhne zřejmě až do soboty. Šéf UNAS Stanislav Skala nicméně řekl, že termín ukončení zatím nebyl stanoven. Skala rovněž uvedl, že má informace zatím jen o přesunu zmíněného konvoje, a nikoliv o případných dalších přejezdech vojáků přes hranice.

Slovenští ministři nehodlají splnit požadavky autodopravců

Ministr financí Igor Matovič novinářům řekl, že s protestujícími dopravci jednat neplánuje a nezvažuje ani snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Ministr dopravy Andrej Doležal zase zmínil dřívější úlevy, které dopravci získali od státu. Řekl také, že nyní nevidí prostor na další slevy na mýtném a že s dopravci po schůzce minulý pátek nehodlá opět jednat, dokud budou protestovat na silnicích.

Fronta nákladních aut se před hraničním přechodem Břeclav/Kúty začala tvořit v úterý večer, kdy slovenští dopravci zablokovali vjezd na dálnici z odstavného parkoviště, kam musejí vozidla zajíždět z důvodu pandemických opatření. UNAS uvedla, že každé čtyři hodiny tam uvolní dopravu na půl hodiny. Osobní auta by měla místem projíždět bez většího zdržení.

Protest slovenských autodopravců na hraničním přechodu Břeclav-Kúty
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

UNAS a její partnerské organizace vybídly vládu zejména k třicetiprocentnímu snížení spotřební daně z pohonných hmot na období půl roku, dále ke stejnému kroku v případě sazeb mýtného a úlev na silniční dani. Kabinet premiéra Eduarda Hegera požadavkům zatím nevyhověl. Úřady tvrdily, že se dopravci spojili se sympatizanty krajně pravicové strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko, dopravci ale politizaci svého protestu odmítli.

UNAS upřesnila, že blokádu rozšíří na tři silniční hraniční přechody Slovenska s Maďarskem a na jeden s Polskem. Auta během dne zablokovala také přechod Šahy/Parassapuszta s Maďarskem. Unie připravuje také protest na dalším hraničním přechodu s Českem, a to Drietoma/Starý Hrozenkov, jakož i na jednom z dalších přechodů s Maďarskem. Jiné sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia se k nynějším protestům nepřipojilo.

Slovensko na rozdíl od Maďarska či Polska nezavedlo opatření, která by vedla například ke zlevnění pohonných hmot. Právě kvůli nižším cenám za benzin či naftu začalo mnoho lidí ze Slovenska už dříve jezdit na čerpací stanice do Polska.

Nespokojení slovenští autodopravci blokovali přechody už před parlamentními volbami v roce 2020. Tehdejší vláda pak návrhům UNAS částečně vyhověla, a to ohledně úlev na mýtném. Nový kabinet, který vzešel z voleb, pak prosadil snížení sazeb silniční daně na autobusy, těžká nákladní vozidla, kamiony i návěsy.

Autodopravci ale nejsou jediní, kdo nyní na Slovensku protestuje. Nespokojení slovenští farmáři, kteří žádají demisi ministra zemědělství Samuela Vlčana, už v úterý demonstrovali na jednom z důležitých silničních tahů na východním Slovensku.