Ceny průmyslových výrobců loni stouply o 7,1 procenta, nejvíce od roku 1995

Události: Ceny průmyslových výrobců stouply (zdroj: ČT)

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta. Jde o nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Zdražení zaznamenali všichni výrobci, zvýšení jejich cen bylo ale o něco nižší než v průmyslu. V zemědělství byly ceny za celý rok 2021 v průměru vyšší o 6,9 procenta, ceny stavebních prací o 5,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,3 procenta, vyplývá z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Podle analytiků se na tomto trendu nebude nic měnit. „Dá se očekávat, že vrchol růstu cen ještě nemáme za sebou a zejména důležitá budou čísla lednová, kdy řada firem na začátku roku mění své ceníky, takže lze očekávat, že uvidíme další růst cen výrobců,“ varuje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. 

Některé firmy se navíc potýkají s nedostatkem materiálu. I to výrobu zpomaluje a zdražuje. K tomu se jim někdy i víc než zdvojnásobily faktury za energie. 

„Největší cenový skokan byl papír, ten narostl o 43 procent,“ stěžuje si Lucie Hronová, ředitelka firmy, která vyrábí sklo a zrcadla. „Máme avizované další zdražování od února, zrcadlovina, což je náš hlavní materiál, se zvýšila o zhruba 23 procent meziročně,“ dodává. 

Podobně je tomu v jiných firmách. Třeba obiloviny a oleje teď výrobcům také rapidně zdražují. Například cena obilí za poslední rok vzrostla téměř o třetinu. S tím se potýká také majitel mlynářské firmy Jaroslav Chochole. Ten tvrdí, že firma zažívá poprvé v historii takový nárůst cen vstupních surovin a energií, že ani nestíhají zdražovat své produkty tak, aby netratili. 

„Od února minulého roku cena pšenice stoupla o 55 až 60 procent, mezitím se ale ještě projevila elektrika, celkem za dva roky nám stoupla o 84 procent,“ vypočítává Chochole. Od ledna tak své ceny navýší o deset procent. A to s největší pravděpodobností budou muset do svých ceníků promítnout také pekaři, kteří jeho mouku odebírají. 

Procenta

Za samotný loňský prosinec ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst na 13,2 procenta z listopadových 13,5 procenta. Naopak v zemědělství nárůst zrychlil na 18,8 procenta ze 14,6 procenta v listopadu a ve stavebnictví na 8,3 procenta ze 7,9 procenta. Tržní služby pro podniky v posledním loňském měsíci zdražily meziročně o 1,7 procenta – méně než o měsíc dříve, ale pouze mírně.

„Meziroční růst za rok 2021 byl zaznamenán u všech výrobců. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 7,1 procenta, což bylo o sedm procentních bodů více než v roce 2020 a zároveň šlo o nejvyšší meziroční růst od roku 1995,“ poznamenal k loňskému vývoji cen výrobců vedoucí statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. V průmyslu se loni podle statistiků zvýšily hlavně ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

V meziměsíčním srovnání se v prosinci zvýšily ceny zemědělských výrobců o 3,7 procenta a stavebních prací o 0,3 procenta, zatímco v průmyslu ceny proti listopadu klesly o 0,1 procenta a v tržních službách pro podniky o 0,2 procenta.

Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta meziměsíční pokles cen průmyslových výrobců překvapil. „Stalo se tak poprvé od listopadu 2020 a po silných přírůstcích v závěru loňského roku, o 1,9 procenta v říjnu a o 1,2 procenta v listopadu,“ řekl Vagenknecht. Nejde podle něj ale o nastolení jednosměrného trendu, počátkem letošního roku počítá opět se zdražením, hlavně u energií a plynu.

Rostly také ceny v zemědělství

Chemické látky a výrobky byly loni dražší o 31,8 procenta, kovy a kovodělné výrobky o 17,2 procenta a dřevo, papír a tisk meziročně zdražily o 13,4 procenta. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu loni vzrostly o 1,7 procenta a o necelé procento byly vyšší i ceny potravinářských výrobků. Naopak o zhruba procento klesly ceny dopravních prostředků.

Analytik Cyrrusu Vít Hradil ale nečeká, že by se situace ohledně cen v průmyslu letos rychle uklidnila. Po loňských 7,1 procenta podle něj ceny průmyslníků zpomalí jen nepatrně do okolí 6,5 procenta a dál budou tlačit na zdražování pro spotřebitele. Jejich inflace pak v průměru přesáhne sedm procent, odhadl.

Po předchozím poklesu se loni meziročně zvýšily také ceny v zemědělství, v roce 2020 byly meziročně nižší o 3,4 procenta. V rostlinné výrobě loni stouply ceny o 12,4 procenta, zatímco v živočišné o 0,2 procenta klesly. O 16,3 procenta zdražily obiloviny a o 14,8 procenta olejniny. Vyšší ceny byly také u mléka, skotu nebo drůbeže. Zlevnilo ovoce, brambory a jatečná prasata.

Ceny stavebních prací loni rostly každý měsíc

Ve stavebnictví loni meziročně zdražil materiál v průměru o 10,9 procenta, o rok dříve byl nárůst jeho ceny výrazně nižší, činil 0,4 procenta. V tržních službách pro podniky loni stouply ceny služeb v oblasti zaměstnání či programování, ceny za poradenství v oblasti řízení, za reklamní, poštovní a kurýrní služby a za služby v pozemní dopravě. Zlevnily naopak informační služby.

Ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky byly loni v meziročním srovnání vyšší každý měsíc. V průmyslu ceny loni v lednu meziročně stagnovaly, od února pak vždy vykázaly meziroční nárůst, který postupně zrychloval až do prosince, kdy poprvé po devíti měsících zpomalil. Také ceny zemědělských výrobců byly po většinu roku meziročně vyšší, pouze v prvních dvou měsících roku meziročně zlevnily.