Na Úřadu vlády vznikne 74 nových míst

Na Úřadu vlády od ledna vznikne 74 nových služebních a pracovních míst, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. V rámci úpravy takzvané systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022 to ve středu schválila vláda. Materiál počítá i se zřízením desítky nových míst náměstků na ministerstvech a s řadou dalších organizačních změn v úřadech. Resort financí se také shodl se všemi správci rozpočtových kapitol na maximálních výdajích v lednu, kdy ještě nebude přijatý státní rozpočet.

Na nová místa v útvarech ministrů bez portfeje či v útvaru podřízeném vicepremiérovi pro digitalizaci Ivanu Bartošovi (Piráti) se navýší objem peněz na platy o 43 milionů korun. Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že noví úředníci ve Strakově akademii umožní koordinovat ty činnosti, které vláda považuje za důležité.

Kabinet ale počítá s tím, že státní správu zeštíhlí. „Ministři mají za úkol postupně navrhnout úspory a omezení počtu úředníků na resortech, takže ve výsledku budeme na provozu státu šetřit,“ uvedl.

Nová vláda zřídila při Úřadu vlády posty tří ministrů. Pod ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou (TOP 09) bude spadat jednatřicet zaměstnanců, v útvaru ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) jich bude třináct. Ministr a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty) dostane jedenáct pracovníků, pod Bartoše jich bude spadat dvanáct.

Schválený návrh zajistí, že noví ministři budou moci začít pracovat, řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájil i rozpočet 43 milionů korun na platy, který srovnal se schodkem státního rozpočtu. „Za každou hodinu od 1. ledna do 30. listopadu byl schodek vyšší, než je to roční navýšení potřebné na 74 úředníků, které přispěje k tomu, že ušetříme desítky miliard,“ prohlásil.

Bezpečnostní rada státu bude mít o člena navíc

Úpravy se týkají také ministerstev, kde noví ministři již po nástupu začali některé náměstky měnit. Od ledna vznikne na resortech desítka pozic náměstků. Se zřízením dvou míst se počítá na ministerstvech průmyslu, dopravy či pro místní rozvoj. Po jednom místě vznikne na ministerstvech financí, zemědělství, kultury a spravedlnosti. Úpravy se týkají organizace sekcí, odborů a oddělení řady resortů.

Systemizaci na příští rok již 5. listopadu schválil kabinet ANO a ČSSD, nová vláda ji ve středu upravila. Rakušan uvedl, že úředníci jeho ministerstva vnitra měli na přípravu dokumentu jen pět dní. Příští návrhy však podle něj ukážou, že to kabinet se zeštíhlením státní správy myslí vážně. „Proces, který přijde, povede k tomu, aby reálně mizela neobsazená tabulková místa,“ sdělil. Ministři budou také sdružovat agendu a své úřady zeštíhlovat, dodal.

Bezpečnostní rada státu (BRS) bude mít za nové vlády o jednoho člena navíc. Kabinet schválil úpravu statutu BRS, která zvyšuje počet členů z devíti na deset. Členem oproti období vlády ANO a ČSSD nebude ministr zemědělství, naopak přibudou ministři práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj. Oba resorty vedou místopředsedové vlády a lídři koaličních lidovců Marian Jurečka a Pirátů Ivan Bartoš.

Brífink po prvním řádném jednání nové vlády 22. prosince (zdroj: ČT24)

Stanjura: Chod státu bude hladký

Ministr financí Stanjura také po jednání vlády sdělil, že jeho resort se shodl se správci kapitol na maximálních výdajích v lednu kvůli nepřijatému státnímu rozpočtu.

Sněmovna nový rozpočet do konce roku neschválí a Česko tak bude na počátku příštího roku hospodařit v provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

„Chod státu bude hladký, žádný problém nevznikl a všichni správci rozpočtových kapitol ví, jak budou hospodařit,“ uvedl Stanjura. Podle jeho dřívějšího vyjádření bude rozpočtové provizorium nejdéle do března.

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla rozpočet se schodkem 377 miliard korun, nový kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard omezením výdajů, zvýšení daní odmítá. Upravený návrh by měl také reagovat na rostoucí inflaci. Ta v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. 

Stanjura také oznámil, že jeho náměstkem se stal Roman Binder. Ve funkci nahradil politickou náměstkyni Marii Bílkovou, která minulý týden na vlastní žádost ve funkci skončila. Tiskovým mluvčím ministerstva se stal Tomáš Weiss, který byl pověřen řízením odboru vnějších vztahů a komunikace. Odbor dosud řídil Michal Žurovec, který odešel z funkce na vlastní žádost.

Noví soudci

Vláda také schválila, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi ke jmenování sedm nových soudců. Návrh předložila bývalá šéfka resortu Marie Benešová (za ANO), Blažek se s ním ztotožnil.

Mezi navrženými je pět žen a dva muži. Pětice kandidátek, které dosud působily jako asistentky soudců, má zamířit k soudům spadajícím pod pražský městský. Jedna přímo na tento soud, další na obvodní soudy pro Prahu 1, Prahu 5 a Prahu 10. Dvojice kandidátů, kteří byli justičními čekateli, zamíří na okresní soudy v Kladně a v Přerově.

Většině kandidátů je 30 až 32 let, nejstarší z kandidátek je 36. Podle návrhu nahradí soudce, kteří z funkcí v rámci přirozené obměny odejdou do konce roku.