Počty nově nakažených dál klesají, v úterý jich bylo skoro o pět tisíc méně než před týdnem

Počty případů covidu-19 v mezitýdenním srovnání v Česku dál klesají. V úterý přibylo 11 825 nakažených, to je o téměř 4900 méně než před týdnem. Zvolna se snižuje i zátěž nemocnic – hospitalizaci nyní vyžaduje 4678 lidí s covidem, před týdnem jich bylo bezmála 6100. Méně je i covidových pacientů ve vážném stavu, i když ne tak výrazně – za uplynulých sedm dní se snížil z 993 na 821, vyplývá ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Setrvale se snižuje i takzvané incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel republiky 563 případů covidu, předchozí den to bylo 608 a ve stejný den minulého týdne skoro 800. Tento ukazatel se snížil ve všech krajích. Nejvyšší je incidenční číslo nyní v Libereckém kraji, kde za týden přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 716 nakažených, následuje Vysočina s 673 případy. Nejnižší je týdenní incidence nadále v Karlovarském kraji, kde k dnešku činí 301.

Přestože v Česku epidemie v posledních třech týdnech zpomaluje, obavy panují ze šíření varianty omikron. Vláda ve středu oznámila nová pravidla pro silvestrovské oslavy, restaurace či testování ve školách. Od pondělí si také například mohou pro posilující dávku přijít lidé starší 30 let už po pěti měsících.

Koronavirem se v zemi od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 494 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Posilující dávku mají už více než dva miliony lidí

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci podali už skoro patnáct milionů dávek vakcín, plně naočkováno je asi 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku vakcíny. V úterý bylo podle dosavadních údajů naočkováno zhruba 83 700 lidí, o několik tisíc méně než před týdnem.

Klíčovým ukazatelem pro vývoj epidemie je i pozitivita provedených testů, která se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, klesl pod 25 procent, ještě na začátku prosince se přitom nákaza prokázala u každého třetího testovaného.

V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, se pozitivita drží pod 12 procenty. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u méně než pěti procent vzorků.

Laboratoře toto pondělí a úterý vyhodnotily kolem 100 tisíc testů denně, většinu z nich přesnější PCR metodou. Je to o něco méně než minulý týden, počty testů se ale zpětně zpravidla navyšují.

Laboratoře také musí od neděle 26. prosince vyšetřit testem, který může odhalit omikron, pozitivní vzorky u pacientů, kteří mají příznaky koronaviru.

Přibyly případy omikronu

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon má od neděle 16 pozitivních vzorků na covidovou variantu omikron, uvedl její ředitel Omar Šerý. „Činí to 5,4 procenta ze všech pozitivních vzorků,“ dodal s tím, že výsledky ve středu laboratoř automaticky pošle ve zprávě klientům. Dosud v kraji zjistila sedmnáct pozitivních případů varianty omikron Fakultní nemocnice Brno. Jak nemocnice, tak laboratoř mohou provádět i sekvenaci vzorků k potvrzení varianty. 

Prvními nakaženými, které zjistila v první polovině prosince, byly dvě zdravotní sestry z plicního oddělení. Dále se nákaza objevila u dvou dětí jedné z nich, poté také v adamovské základní škole. Zařízení ale zjistilo nakažené kromě Brna a Adamova také v Humpolci nebo Pohořelicích.

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu.

Molnupiravir v Česku

Čeští pacienti už mají k dispozici prvních 14 tisíc balení molnupiraviru, který se na rozdíl od monoklonálních protilátek podává formou tablety. Podle samotného výrobce, firmy Merck, má ale nižší účinnost, než se předpokládalo. Účinnost upravil z předpokládaných padesáti na třicet procent.

I nový přípravek mohou dostat po pozitivním testu hlavně ti s rizikem těžkého průběhu covidu. „Výčet rizikových faktorů je v podstatě stejný. Jde o věk pacienta, přidružená onemocnění. Rozdíl je v tom, že tento lék není vhodný pro děti a kojící a těhotné ženy,“ popisuje vedoucí lékárník FN Motol Petr Horák.

I u tohoto přípravku platí, že má být užit maximálně do sedmi dnů od prvních příznaků. Pacient si ho ale dávkuje sám doma. A to čtyři tobolky dvakrát denně po dobu pěti dnů. Předpis na něj dostane od svého lékaře. Ovšem ne klasický recept, ale žádanku k ošetření.

S poukazem od ošetřujícího lékaře pak už stačí jen jít lék vyzvednout tam, kde je k dispozici. Například v Motole ho vydávají v nemocniční lékárně. Pacienti by ale měli přicházet k pohotovostnímu okénku, aby se nemíchali s ostatními v čekárně lékárny.

Stejně to řeší i ve Fakultní nemocnici Brno. Zatímco v Motole objednali ze skladů distributora zatím dvacet balení léku, tady stovku. Lék mohou stejně jako monoklonální protilátky dostat jen zařízení, která mají infuzní centra. Pacienti ale nemusí chodit osobně.

Ministerstvo zdravotnictví chce objednat i další nové přípravky. Očekávanou tabletu od Pfizeru i nové protilátkové léky. I proto chce resort posílit typy PCR testů, které umí určit i mutaci viru. Rizikovým pacientům by pak lékaři mohli podle jeho varianty léčbu lépe cílit a kombinovat.