Od ledna vzroste minimální mzda, nově na ni budou navázány i odměny pro pěstouny

UDÁLOSTI: Za necelé dva týdny se změní pravidla některých plateb, které spadají pod ministerstvo práce a sociálních věcí (zdroj: ČT24)

V roce 2022 se změní pravidla některých plateb, které spadají pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Otcovská dovolená bude delší, rodičovský příspěvek vyšší, snáze bude možné získat dlouhodobé ošetřovné, vzroste i minimální mzda. Zatímco některá rozhodnutí svých předchůdců noví ministři kritizují a chtějí je zvrátit, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nic měnit neplánuje. Svou předchůdkyni Janu Maláčovou (ČSSD) naopak za podporu rodin pochválil.

Minimální mzdu pobírá v Česku zhruba 150 tisíc lidí. Od ledna si polepší. Exministryně Maláčová zdůraznila, že růst minimální mzdy má mnohem větší dopad. „Pomáhá růstu platů a mezd úplně všech,“ zdůraznila.

Na minimální mzdu budou nově navázány odměny pro pěstouny na přechodnou dobu. V současnosti činí 20 tisíc korun hrubého měsíčně, od ledna se bude lišit mimo jiné podle počtu svěřených dětí nebo jejich případného handicapu.

Podle paní Kateřiny z Aliance náhradních rodin je tento příspěvek jediným jejím příjmem. „Máme jen odměnu pěstouna, u toho se nedá pracovat,“ podotkla. K pěstounům na přechodnou totiž chodí děti odložené nebo týrané, které potřebují pomoc, a starají se o ně až rok. „Péče o ně je často velmi náročná, jsme takoví opraváři srdcí a duší těch dětí,“ řekla.

Více peněz dostanou i dlouhodobí pěstouni. Novela o sociálně-právní ochraně dětí počítá i se změnou financování zařízení pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc. Novou dávku dostanou i plnoletí, kteří odcházejí z dětských domovů nebo pěstounské péče a chtějí dál studovat.

Ministr slibuje podporu rodin s dětmi

Přidáno dostanou také důchodci. Penze se od 1. ledna zvýší v průměru o 805 korun. O týden se také prodlouží otcovská dovolená a lidé, kteří celý den pečují o člena rodiny, by měli snadněji dosáhnout na dlouhodobé ošetřovné.

Podle některých poslanců je potřeba se v příštím roce zaměřit třeba i na podporu bydlení, seniory nebo na zákon o sociálních službách. Podle poslankyně SPD Lucie Šafránkové je potřeba „zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené osoby, především v prvním a druhém stupni závislosti“.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se chce do budoucna zaměřit hlavně na podporu rodin s dětmi. „Budeme chtít valorizovat a zvyšovat podporu rodičů přes zvyšování slev na děti, na manžela a manželku,“ plánuje. V úvahu podle něj připadají i daňové prázdniny pro rodiny, které mají nejméně tři potomky.