V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.

Demonstraci na Václavském náměstí zahájil projev předsedy iniciativy Chcípl pes Jakuba Olberta, který přítomné přivítal „na ostrůvku svobody“. Další řečníci zmiňovali kromě kritiky plánu na povinné očkování i problémy, do kterých se kvůli protiepidemickým opatřením dostali živnostníci. Poukazovali také na možný odchod policistů či příslušníků hasičského sboru ze služby, pokud bude očkování pro tyto profese povinné.

Podle odhadu policie se na náměstí sešlo čtyři tisíc až pět tisíc lidí, řekl agentuře ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Demonstrující neměli nasazené roušky a nedodržovali rozestupy. Policisty vyzývající k respektování platných protiepidemických opatření lidé vypískali.

Demonstranti prošli kolem úřadu vlády

„Nejsme proti dobrovolnému očkování, jsme pouze proti povinnému očkování, které se zde snaží zavést vláda s podporou Parlamentu ČR,“ uvedli organizátoři v pozvánce na demonstraci.

Hodinu po začátku demonstrace se účastníci vydali z Václavského náměstí na pochod k úřadu vlády. Průvod lidí nesoucích vlajky a transparenty došel ke Strakově akademii bez incidentů, policisté neměli důvod proti nim zasahovat. Lidé skandovali hesla jako Hanba vládě či Tečka léčka. Průvod skončil zpěvem hymny na Hradčanském náměstí.

Kvůli možnému přestupku zajistili policisté pouze jednoho člověka podezřelého z poškození auta, uvedl Daněk. Organizátorům demonstrace podle něj hrozí vysoká pokuta. „Pořadatel shromáždění nezajistil dodržování protiepidemických opatření. Bude oznámen správnímu orgánu,“ řekl mluvčí.

Povinné očkování proti covidu pro vybrané profese a lidi nad 60 let zavedla od března příštího roku dosluhující vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Zástupci nově nastupující vlády už oznámili, že plošnou povinnost očkování podle věku zruší.

Zatím poslední velkou akcí iniciativy Chcípl pes bylo koncem listopadu shromáždění na pražské Letenské pláni. Podle odhadu policie se na něm tehdy sešlo zhruba 2500 až 3 tisíce odpůrců vlády a opatření proti pandemii covidu-19.