Povinné očkování není správnou cestou, řekl Válek po setkání s prezidentem

Brífink V. Válka po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Schůzku s prezidentem Milošem Zemanem už na lánském zámku absolvoval i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Na tiskovém brífinku zopakoval, že plošné povinné očkování na covid-19 není správnou cestou. Vyhláška o povinném očkování, která vyšla ve sbírce zákonů, bude podle něj upravena.

„Považuji za naprosto zásadní posílení kapacit PCR testování. Informoval jsem pana prezidenta o našem postoji k protilátkám a k tomu, že pracovní skupina připravuje změnu metodiky. Informoval jsem ho také o tom, že povinné plošné očkování nepovažuji za správnou cestu. Naopak se domnívám, že je potřeba učit se od těch nejlepších - zejména od Portugalska,“ zdůraznil Válek.

„Musíme se naučit s covidem žít. Covid se musí stát i v očích zdravotnictví standardní nemocí, která je vážná a která je smrtelná. Jedinou cestou, jak toho dosáhnout, je očkování. Na tom všem jsme se s panem prezidentem shodli,“ doplnil.

S hlavou státu probíral také řadu útoků na zdravotníky. „Je to naprosto nemorální,“ konstatoval Válek a zdravotníkům za jejich práci poděkoval.

Mimo jiné slíbil, že bude dostatečná kapacita očkování třetími dávkami pro všechny už pět měsíců po dokončení předchozího očkování. V současné době je jen pro lidi nad 65 let a chronicky nemocné.

Se Zemanem probírali sedm témat. Mezi jinámi i oblast veřejného zdraví a dostupnost a kvalitu systému praktických lékařů, včetně dosažitelnosti 24 hodin denně. „Cílem je, aby český senior byl ve stejné kondici jako senior v Německu nebo v Rakousku,“ přidal. 

V koaličním programu nová vláda zmiňuje v systému veřejného zdravotního pojištění řadu změn. Plánuje pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která tvoří asi třetinu příjmů veřejného zdravotního pojištění.

Chce také umožnit připojištění na v současné době z pojištění nehrazenou zdravotní péči nebo zavést úhrady nemocnicím za diagnózu místo současné úhrady podle počtu zdravotních výkonů z předchozích let. Úhrady by se pak neměly plánovat meziročně jako dosud, ale na tři roky.

Omezení kontaktů a strategie proti omikronu

Válek dále vyzval občany, aby nyní i o vánočních svátcích omezili sociální kontakty. „Chceme, aby nedošlo k omezení výuky, aby děti mohly chodit do škol. Vánoce jsou svátky klidu a pokoje, ne nakupování a navštěvování obchodních center.“

Česko se podle něj musí připravit na infekčnější variantu omikron, která pravděpodobně převládne. Na plánu, jak k novému kmenu přistoupit, pracuje tým kolem epidemiologa Romana Chlíbka.

„Znalosti o této mutaci nejsou dostatečné, proto je nutné mít připravený scénář od nového roku,“ zdůraznil Válek. 

Schůzka s Nekulou po Novém roce

Válek měl být původně posledním z ministrů, které hlava státu v abecedním pořádku přijímala. Zatím se ovšem prezident nemohl setkat s nominantem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který měl těsně před plánovaným setkáním pozitivní test na covid-19.

Podle vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře se odložená schůzka Zemana s Nekulou uskuteční ihned po Novém roce a následně proběhne jeho jmenování. Do té doby by vedením resortu mohl být dle informací Hradu pověřen lidovec Marian Jurečka.

Už v pondělí by se měl prezident znovu setkat s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS), aby se domluvili na termínu jmenování nové vlády. Fiala ve středu ohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Prezident v pátek oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce.