V neděli přibylo 2996 nakažených. Situace v brněnských nemocnicích je podle hejtmana kritická

Nemocnice ruší operace kvůli velkému množství pacientů s covidem-19, o které se musí postarat, nebo otevírají další koronavirová oddělení. Situace je kritická hlavně v brněnských nemocnicích. V Česku přibývá lidí nakažených covidem i hospitalizovaných, na Moravě rostou počty rychleji než v Čechách. V neděli přibylo 2996 prokázaných případů. V osmi okresech v Česku začalo druhé kolo testování ve školách, v dalších 23 první, předběžně hlásí mnoho škol jednotky pozitivních případů.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V sobotu více než po týdnu mírně poklesl počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s covidem, ale v neděli jich opět přibylo na 2697. V těžkém stavu je 386 pacientů. Z 94 lidí, kteří byli v neděli nově hospitalizováni, bylo 58 procent neočkovaných a další dvě procenta neměla očkování dokončené. Z 28 pacientů, kteří nově skončili na jednotce intenzivní péče, bylo neočkovaných 68 procent a tři procenta neměla vakcinaci dokončenou.

V některých nemocnicích je již tolik pacientů, že začaly odříkat plánované operace. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně od pondělí omezuje péči zhruba o pětinu, oznámila její mluvčí Dana Lipovská. „Je to napříč obory jako chirurgie, ortopedie, urologie, plastická chirurgie, cévní, ORL a podobně,“ upřesnila. Již minulý týden Fakultní nemocnice Brno uzavřela pět z pětadvaceti operačních sálů. Počítá však s tím, že zbylých dvacet více využije.

K situaci se v pondělí vyjádřil i hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj je situace v brněnských nemocnicích kritická, kapacita je téměř vyčerpaná, narážejí na personální strop a bude nutné přidávat covidová lůžka. Náporu kromě zmíněné Fakultní nemocnice u svaté Anny čelí Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, a také Vojenská nemocnice Brno.

„Tady je kapacita téměř vyčerpána. O něco lepší je zatím situace v okresních nemocnicích. Především k Brnu tak bude směřovat snaha o navýšení počtu covidových lůžek v nemocnicích,“ uvedl Grolich. Kapacita by se měla zvýšit na celkových 88 covidových lůžek na jednotkách intenzivní péče a 533 standardních lůžek.

Fakultní nemocnice Plzeň v pondělí opět otevřela v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech urgentní interní příjem. Směřují tam k ošetření všichni nemocní s interními či plicními obtížemi nebo s podezřením na covidovou nákazu. Příjem je v interním pavilonu číslo 54, ve vstupní části zdravotníci na takzvaném triážním pracovišti určí, kam budou jednotliví pacienti pokračovat k dalšímu ošetření. Nemocnice také musela kvůli pandemii opět omezit některé plánované operace.

Péči omezují některé menší nemocnice. Nově to oznámila ta v Jablonci. „Zatím se to netýká ortopedie, ale týká se to chirurgie, urologie a ORL,“ upřesnil její ředitel Vít Němeček s tím, že se bude odkládat třicet až čtyřicet zákroků týdně. V Jablonci pečují zdravotníci o osmnáct infikovaných pacientů, což je v Libereckém kraji nejvíce a do původně vyčleněných prostor se již všichni nevejdou.

Znojemská nemocnice oznámila, že od úterý omezí veškeré operace. Podle její mluvčí Pavly Veselé mívá infekční oddělení ve standardní době patnáct lůžek. Nyní ale nemocnice pečuje o čtyřicet pacientů s covidem, z toho tři jsou v intenzivní péči. V příbramské nemocnici se od úterý otevírá další covidové oddělení.

Za den 2996 případů, 53 tisíc za týden

Relativní počet nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel zůstal v posledním týdnu jen těsně pod pěti sty. Po minulém víkendu činila tato hodnota 320. V dalších dnech se zvyšovala vždy o několik desítek, nárůst se zmírnil až o víkendu. V neděli vzrostla incidence jen o dva případy na sto tisíc obyvatel ve srovnání se sobotou. 

Za celý uplynulý týden mělo pozitivní test 53 379 lidí, z nich 2996 se nákaza koronavirem prokázala v neděli. Ve srovnání s předchozí nedělí bylo případů o 227 více. Z nově prokázaných případů bylo v neděli 63 procent neočkovaných a další tři procenta bez dokončeného očkování.

Nejvíce se nákaza šíří na Prostějovsku a Šumpersku

Jestliže v celé republice přibylo za týden zhruba pět stovek nakažených na sto tisíc obyvatel, v některých okresech je incidence více než dvojnásobná. Přes tisíc nakažených na sto tisíc obyvatel za týden vykazují Prostějovsko (1060) a Šumpersko (1014).

I v mnoha dalších okresech zejména na Moravě se počet případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden pohybuje kolem osmi stovek. V Čechách je relativně nejvyšší počet případů na Českobudějovicku s 825 pozitivními na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

Není již žádný okres, kde by se za týden potvrdilo méně než sto nakažených na sto tisíc obyvatel. Relativně nejméně nakažených je na Sokolovsku se 126 případy na sto tisíc obyvatel. Z krajů je na tom nejlépe Karlovarský kraj (169 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní), nejhůře Olomoucký kraj (824 na sto tisíc obyvatel). Nad celorepublikovou hodnotou jsou ještě Jihočeský (612), Jihomoravský (654), Moravskoslezský (672) a Zlínský kraj (577).

Žáci se testují v 31 okresech. Školy hlásí pozitivní případy

Loni se v týdnu, kdy se denní přírůstky dostaly na devět tisíc nakažených koronavirem, zavřely školy, divadla a kina a již dříve i některá vnitřní sportoviště a zoologické zahrady. Letos zůstává Česko otevřené, ve školách v části republiky se ale děti testují. Týká se to 31 okresů, z nichž v osmi je to již druhé kolo, v dalších 23 první s tím, že s týdenním odstupem se žáci otestují znovu.

Ministerstvo školství v pondělí uveřejnilo výsledky testování z prvního kola 1. listopadu. Po sečtení výsledků z 95 procent škol se odhalilo 699 případů infekce. Podíl pozitivních vzorků činil zhruba 0,6 procenta.

Pondělní testování neočkovaných žáků objevilo nakažené, některé třídy jsou v karanténě. Testování se týkalo přibližně 765 tisíc dětí. Pokud se žáci odmítli testovat a nemají ani doklad o prodělání nemoci v posledním půl roce, budou muset mít při výuce roušku. Bezinfekčnost musí doložit také učitelé, kteří si ale testy musí zajistit sami. 

Jsou i školy, které jsou kvůli rozšíření nákazy uzavřené celé. Nově k nim přibyla karlovarská speciální základní škola ve Svahové ulici. Žáci se budou vzdělávat distančně až do 20. listopadu. „Svahovka je specifická svým zaměřením, kde je obtížné dodržovat všechna režimová opatření, proto zřejmě došlo k většímu šíření a pro jistotu k uzavření na dva týdny,“ komentoval rozhodnutí hygieniků hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Návrat ze Švédska i Švýcarska je složitější. Cesta do USA je možná

S novým týdnem vstoupila v účinnost nová mapa cestovatele. Ta stanoví pravidla, která musí plnit lidé přijíždějící z různých států. Pro všechny platí povinnost vyplnit příjezdový formulář, další povinnosti se týkají lidí, kteří nemají dokončené očkování ani nemoc v posledních 180 dnech neprodělali. Nově se vrací povinnost podstoupit PCR test po příjezdu a při cestě veřejnou dopravou i test před cestou ze Švédska, Švýcarska, Kypru a San Marina. Tyto státy se přesunuly z oranžové to červené kategorie států s vysokým rizikem nákazy.

Od pondělí je možné testovat z evropských států včetně Česka do Spojených států amerických. Cetující ale musí mít dokončené očkování proti covidu-19, a navíc i negativní test.