První vlna testů na školách odhalila sedm set případů covidu. Podíl pozitivních je 0,6 procenta

Události: Testování ve školách (zdroj: ČT24)

První vlna testování neočkovaných žáků a studentů na onemocnění covid-19 odhalila 699 případů infekce. Po sečtení výsledků z 95 procent škol to v pondělí oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Podíl pozitivních vzorků tak činil zhruba 0,6 procenta. Celkem bylo 1. listopadu testováno 121 tisíc žáků a studentů v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

První etapy testování neočkovaných žáků a studentů se zúčastnilo 553 základních a 151 středních škol. Větší záchyt případů byl odhalen na středních školách ve vyšší věkové skupině, kde jsou většinou četnější sociální kontakty, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Největší podíl pozitivních mezi žáky základních škol byl v okresech Přerov, Prostějov a Brno-venkov. Naopak nejmenší byl na Českobudějovicku a Prachaticku.

U středních škol testy odhalily nejvíc případů infekce novým typem koronaviru na Přerovsku, v okrese Brno-venkov a na Karvinsku. Na opačném konci žebříčku byly školy v okresech Prachatice a Prostějov.

Do první vlny testování 1. listopadu byly zařazeny základní a střední školy v osmi okresech, kde na 100 tisíc obyvatel připadalo tři sta a více nově nakažených za poslední týden. Druhá vlna, která začala v pondělí, zahrnuje kromě osmi původních regionů ještě dalších dvaadvacet okresů a Prahu. Celkem by v ní mělo testy absolvovat přibližně 765 tisíc dětí, tedy přibližně polovina žáků základních a středních škol v Česku. Od 15. listopadu bude testování neočkovaných žáků a studentů pokračovat v Praze a 22 okresech, které se přidaly k testování v pondělí.

Po 15. listopadu se další antigenní testování neplánuje

I když epidemie roste a k sobotě hranici tří set nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden překonalo 61 okresů, další už se mezi testované zařazovat nebudou, rozhodla v neděli hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Po 15. listopadu ministerstvo zdravotnictví už pokračovat v antigenním testování žáků neplánuje. Podle Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové tyto testy často nezachytí bezpříznakové nakažené, což děti většinou jsou.

„Uvažujeme o mechanismu, který je v jiných zemích, že je třeba jeden pozitivní nemocný žák, ostatní se natestují a vrací se okamžite do výuky ten, kdo je PCR negativní,“ uvedla Koziar Vašáková. O opatřeních ve školách bude v úterý jednat také centrální řídící tým. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden řekl, že je lepší testovat v ohnisku nákazy třeba celou školu PCR metodou na základě rozhodnutí hygieniků. Podle Svrčinové chtějí v následujícím období hygienici testovat hlavně žáky, kteří mají symptomy.

Plaga: Chci jasné odpovědi

Podle Koziar Vašákové není jisté, zda by mobilní testovací týmy dokázaly včas a v dostatečném množství zajistit kraje či nemocnice. „Já chci do zítra (do úterý, pozn. red) jasné odpovědi, že jsou připraveny mobilní PCR odběrové týmy, že nebudou ředitelé škol a rodiče zaskakovat za nefunkční hygieny,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Šéf resortu školství se obává také nedostatečných kapacit laboratoří. Poukázal třeba na to, že žáci, kteří se minulé pondělí testovali na Prostějovsku a vyšel jim pozitivní test, se s žádankou dostali na kontrolní PCR vyšetření až za pět dní. I v pondělí nabízelo třeba odběrové místo v Prostějově volné termíny za týden.

Neočkovaní žáci, kteří se odmítají na covid testovat a nemají ani doklad o prodělání nemoci v posledním půl roce, musí nosit ochranu dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole. Povinnost se vztahuje i na venkovní prostory škol, kde není možné dodržet rozestupy alespoň 1,5 metru od ostatních.