Testování ve školách je zásadní, shodují se Kuba a Vondrák. Placené testy nepovažují za problém

UK: Nová opatření na školách proti koronaviru (zdroj: ČT24)

V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy covid-19 vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou po podzimních prázdninách testovat, dohodli se na tom ministři školství a zdravotnictví. Stejně tak se zavede povinné nošení respirátorů pro neočkované učitele, pro žáky ale nikoli. Podle hejtmanů Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) a Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) je to správný krok. Testování žáků v nejvíce zatížených oblastech pokládají hejtmani za zásadní. Oba byli hosty Událostí, komentářů.

„Myslím, že je rozumné v této chvíli děti testovat. Až čtyřicet procent nakažených v Jihočeském kraji tvoří skupina nula až devatenáct let,“ říká hejtman kraje Martin Kuba. Podle něj se krajští zastupitelé společně s krajskou hygienou domlouvají s řediteli škol na tom, aby se podzimní prázdniny prodloužily ještě o další dva dny.

„Tím bychom získali vlastně devět dnů na to, abychom trochu rozpojili dětské kolektivy, kde opravdu v tuto chvíli to šíření probíhá. Po té periodě je výhodné děti otestovat, protože nebudete do karantény vlastně dávat nikoho, pouze vytáhnete z kolektivu ty pozitivní,“ vysvětluje hejtman. „Znovu ale zdůrazňuji, že je naprosto iluzorní představa, že šíření v dětských kolektivech dostaneme někam na nulu, ať budeme testovat nebo ty děti jakkoliv omezovat,“ doplňuje.

I hejtmanovi Moravskoslezského kraje Ivu Vondrákovi přijdou nově zavedená opatření racionální. Povinné nošení respirátorů u neočkovaných učitelů považuje za rozumný kompromis. Testování žáků pokládá za naprosto zásadní, jelikož mnoho ohnisek v Moravskoslezském kraji je dle něj právě ve školách. „Mám i informace od hygieniků, že nejspíš budou chtít zavádět periodické testování ve školách. Hovoří se také o tom, že by se chtělo testovat PCR testy,“ tvrdí hejtman.

Testování při incidenci tři sta na sto tisíc obyvatel je podle Vondráka příliš vysoké, současnou hranici by snížil. „Když se na to podívám z pohledu současného stavu u nás v kraji, tak máme vlastně 107 ohnisek, 600 pozitivních dětí a učitelů a téměř pět tisíc dětí je v karanténě – to jsou velká čísla. Zcela evidentně se ta nákaza šíří velmi rychle a my musíme v těch počátečních fázích zajistit testování, a tím šíření zabránit,“ apeluje Vondrák.

Placené testy hejtmani nevidí jako problém

„Společnost v této chvíli říká, ano, pokud jste si nevybrali cestu očkování, je to vaše svobodná vůle. Potom ale my třeba nechceme platit opakovaně donekonečna všem testy. Chceme ty peníze ve zdravotnictví třeba na léčbu rakoviny, nemoci dětí a podobné věci. Samozřejmě ty náklady z veřejného zdravotního pojištění byly neúnosné,“ argumentuje Kuba.

Vondrák je podobného názoru a doufá, že placené testy přimějí některé lidi k očkování. „Vůbec nevidím problém v tom, aby se platilo za testy. Máme očkování zdarma, takže si myslím, že každý se může nechat naočkovat. To je ta cesta, testování není ta cesta,“ říká.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na vládě také prosadil návrh, podle kterého by personál v restauraci měl od 1. listopadu kontrolovat, zda mají hosté negativní test, dokončené očkování či v posledním půlroce prodělali covid.

Podle Kuby ale není jasné, jak bude stát tyto kontroly u provozovatelů vymáhat. „Nedokážu odhadnout, jak moc silné nástroje bude stát mít, aby se to v restauracích opravdu kontrolovalo. Vždycky když je nějaký požadavek, tak je také třeba mít nástroj na to, aby ta kontrola probíhala a aby případně za to byly nějaké sankce.“

Vondrák je názoru, že kontrola záleží na disciplíně a zodpovědnosti provozovatelů podniků. „Pokud to nebudou kontrolovat poskytovatelé těchto služeb, tak velkým varováním pro ně musí být, že pandemie se rozroste tak, že budou muset zavřít. Není potřeba to kontrolovat nějak explicitně pomocí městských policistů, ale je to o jakési vnitřní disciplíně lidí,“ apeluje hejtman.