Respirátory budou od pondělí opět povinné i v práci, zkrátí se platnost testů a pojišťovny už je všem neproplatí

Brífink po mimořádném jednání vlády o opatřeních (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prosadil ve vládě návrat povinnosti nosit respirátor v zaměstnání, a to od 25. října. Bez roušek zatím zůstanou žáci ve třídách, politici se zdravotními experty o tom ale ještě budou diskutovat. Kabinet ovšem již schválil i další opatření proti šíření covidu-19. Provozovatelé restaurací budou od listopadu muset kontrolovat, zda jsou hosté testovaní či očkovaní, skončí proplácení preventivních testů na covid a zároveň budou výsledky testů platné kratší dobu. V posledních dnech výrazně přibylo nakažených, v úterý byl nárůst více než dvojnásobný oproti minulému týdnu.

  • respirátory povinné i v zaměstnání – od 25. října
  • zkrácení platnosti testů na 24 hodin (antigenní) a 72 hodin (PCR) – od 1. listopadu
  • povinné kontroly certifikátů o očkování, testu nebo prodělané nemoci (OTN) v restauracích personálem – od 1. listopadu 
  • konec plošného proplácení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění (vybrané skupiny ho budou mít dál hrazené) – od 1. listopadu

„Od 25. října bude povinnost nosit ochranu dýchacích cest, to znamená respirátor, ve všech vnitřních prostorech včetně pracovišť, kde je v tuto chvíli výjimka,“ uvedl Adam Vojtěch po jednání vlády. Bez respirátoru bude moci pracovat pouze ten, kdo bude na pracovišti sám, dodal.

Vojtěch také prosadil na vládě návrh, podle kterého by personál v restauraci měl kontrolovat, že mají hosté negativní test, dokončené očkování či v posledním půlroce prodělali covid. Bude to tak od 1. listopadu.

„Je to určitý diskomfort, to je jasné, ale myslím, že chápou, proč zavádíme tuto povinnost. Jsou to prostory, kde dochází k šíření nákazy, může docházet ke komunitnímu šíření. Je to něco, co je zavedené i v jiných zemích,“ poznamenal ministr zdravotnictví. Provozovatelé restaurací budou mít povinnost kontrolovat potvrzení o negativním testu, dokončeném očkování či prodělaném onemocnění nejpozději, když se host usadí u stolu. Povinnost se nevztahuje na jídelní zóny v obchodních centrech.  

Od listopadu se testy nebudou proplácet, jejich cena bude dál regulovaná

Vláda schválila i zkrácení platnosti testů, a to od 1. listopadu. Antigenní budou platit 24 hodin od odběru, PCR testy 72 hodin. Zdravotní pojišťovny také přestanou proplácet preventivní testy – rovněž od 1. listopadu, byť dříve Vojtěch hovořil až o prosinci. „Bylo to stanovisko klinické skupiny ministerstva, já jsem to stanovisko respektoval,“ řekl Vojtěch ke změně. Připustil, že se stát tímto směrem snaží povzbudit zájem o očkování.

Ministr zároveň ujistil, že cena testů nebude přehnaná. „Cena už je regulovaná a bude regulovaná cenovým předpisem i nadále,“ zdůraznil. Platit za testy ale nebudou ani v listopadu úplně všichni. Výjimky budou například pro očkované s dokončeným očkováním, ale i pro ty, kdo vakcinaci alespoň zahájili, a také pro lidi, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Platit se nadále nebude za testy, které nařídí lékař při příznacích nebo hygienická stanice kvůli kontaktu s nakaženým.

  • děti do 18 let
  • lidé, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů (kvůli kontraindikacím)
  • lidé, kteří jsou plně očkovaní, nebo dostali alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19

Děti do 12 let nebudou muset prokazovat bezinfekčnost

Výjimku, která ponechá náklady za testování na pojišťovně, budou mít i děti do 18 let. Všechny děti do 12 let navíc nově budou mít výjimku, takže se nebudou muset ničím prokazovat. Dosud ji měly pouze děti pod šest let a děti do 12 let musely chodit na testy nebo mít potvrzení, že prodělaly covid.

Podle Vojtěcha nastane v souvislosti s covidem od příštího týdne ještě jedna změna – karanténa po kontaktu s nemocným se zkrátí ze dvou týdnů na jeden. Podotkl, že tuto úpravu nemusela projednat vláda a rozhodnutí padlo již dříve.

UDÁLOSTI: Od příštího týdne budou povinné respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť (zdroj: ČT24)

O rouškách ve školních třídách a testování zaměstnanců budou ministři ještě jednat

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda na své mimořádné schůzi diskutovala i o možných dalších opatřeních, ale zatím je neschválila. Ministr zdravotnictví hovořil již před schůzí kabinetu i o možnosti, aby byly opět povinné roušky ve školních třídách, nakonec to ale neprosadil. „Vedli jsme o tom debatu, budeme o tom komunikovat s panem ministrem Plagou,“ uvedl.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dal předem najevo, že bude proti nosení roušek ve třídě, za lepší by považoval, aby se děti ve školách v problematických regionech testovaly. Pravidla pro školy by chtěli ministři s experty dohodnout ve čtvrtek.

Babiš doplnil, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) prosazoval, aby se každý týden testovali všichni neočkovaní zaměstnanci. „Tyto dvě věci na vládě proběhly, bude o tom debata a je potřeba to rychle vydiskutovat, abychom mohli na další radě (pro zdravotní rizika) a vládě k tomu zaujmout nějaké rozhodnutí,“ řekl Babiš.

Asociace restaurací má výhrady

Adam Vojtěch řekl, že o nové povinnosti pro hostinské hovořil s Asociací provozovatelů hotelů a restaurací, její prezident Václav Stárek ovšem upřesnil, že se s ministrem sešel až krátce před jednáním vlády. K tomu, co kabinet schválil, má výhrady. Připustil, že se zákazníci kontrolují i v jiných zemích, kritizoval však, že restaurace nemají žádný návod, jakým způsobem mají bezinfekčnost přesně kontrolovat.

Z nařízení navíc podle něj vyplývá, že již nebude možné prokazovat se v podnicích samotestem. „Chápeme, že je třeba změnit situaci, a jsme připraveni v tom pomoct, ale jednoznačně je potřeba říct, že to bude mít dopad na služby všeobecně a na jejich dostupnost pro zákazníky,“ řekl Stárek. Domnívá se, že lidé nyní budou služby využívat méně často.

Za problém kromě samotných kontrol považuje i ukončení proplácení testů. Neočkovaný zákazník, který bude chtít jít do restaurace, bude muset zaplatit stovky korun za otestování. „Je zcela jasné, jaký to bude mít dopad,“ konstatoval šéf Asociace hotelů a restaurací.

Není jasné, na základě čeho vláda rozhodovala, říká expert Pirátů

Podle vedoucího expertního týmu pro zdravotnictví Pirátů Josefa Pavlovice jsou rozhodnutí problematická i v tom, že není jasné, na základě čeho je vláda učinila. „Nevíme, na základě jakých studií vláda rozhodla o zkrácení platnosti testů. To rozhodnutí je zásadní, protože dochází k významnému diskomfortu u testování,“ poukázal.

Nelíbí se mu ani zpoplatnění preventivních testů. „Považovali jsme bezplatné preventivní testování za jeden z nástrojů, jak zpomalit šíření epidemie,“ dodal. Obává se, že důsledkem bude hlavně snížení celkového počtu testů, takže „opticky bude epidemie vypadat lépe“, ale mohlo by přibýt lidí, kteří se budou snažit se testům vyhnout.

Nakažených rychle přibývá

Epidemie nemoci, která si podle statistiky ministerstva zdravotnictví v Česku vyžádala přes 30 tisíc lidských životů, v posledních týdnech, ale zejména od pondělí výrazně zesiluje. Jestliže se v předminulém týdnu pohybovaly denní přírůstky kolem tisíce nově nakažených a v minulém kolem 1500, v úterý již přibylo více než tři tisíce infikovaných.

V nemocnicích je šest stovek pacientů nakažených covidem, přes sto z nich je v těžkém stavu. Podle ministra Vojtěcha hrozí, že kdyby se epidemie dál vyvíjela takovým způsobem jako nyní, opět by se mohly zahltit nemocnice.

Vláda kromě opatření souvisejících s covidem-19 jednala také o úlevách kvůli cenám energií. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) již oznámila, že kabinet schválil novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu daně z přidané hodnoty na nulu, a to na celý rok 2022.