Epidemie prudce zrychluje, přibylo 3246 nakažených. Vláda zpřísnila opatření

Laboratoře v úterý potvrdily 3246 případů koronaviru, což je o 1739 víc než před týdnem a nejvíc od 20. dubna. Šíření covidu v Česku tak prudce zrychlilo za jediný týden. Kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísnila vláda některá opatření, od pondělí se mimo jiné vrátí povinnost nosit v práci respirátor, skončí také plošné proplácení preventivních testů na covid, i když zůstanou výjimky. V některých krajích hrozí podle ministra zdravotnictví omezování nemocniční péče. Bez očkování by počty hospitalizovaných mohly být i šestkrát horší.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Lidí s covidem-19 přibývá i v nemocnicích. Od předchozího úterka jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620. Stovka lidí je v těžkém stavu. Prudce roste i množství úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo jednapadesát lidí s covidem, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí čtyřiačtyřicet.

Počet provedených testů na koronavirus v posledních dnech po předchozím vytrvalém poklesu mírně stoupá. Předchozí úterý bylo provedeno zhruba 25 tisíc PCR a 33 tisíc antigenních testů, kdežto tento týden v úterý 32 tisíc PCR a 34 tisíc antigenních testů.

Vzhledem ke skokovému nárůstu počtu nakažených ale i přes vyšší množství testů rekordně stoupají podíly odhalených případů covidu na počtu provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 1,23 procenta za předchozí úterý na 2,41 procenta, což je nejvíce od začátku letošního března, kdy se Česko potýkalo s jednou z vln epidemie.

Zvyšuje se také vytrvale incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel. Číslo stouplo z úterních 101 na 117. Narostlo ve všech krajích a Praze, v polovině regionů je nyní nad stovkou. Nejvyšší je nadále v Moravskoslezském kraji se 196 případy a nejnižší v Královéhradeckém kraji s 33.

Od začátku očkování proti covidu-19 loni v prosinci bylo v zemi podáno přibližně 11,98 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo 6,03 milionu lidí. Denní počty očkovaných po předchozím dlouhodobém poklesu v posledních dnech stoupají. V úterý bylo naočkováno skoro 14 tisíc lidí, což je zhruba o polovinu více než před týdnem.

Epidemie se podle úterního vyjádření Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) začala vyvíjet podle rizikového scénáře. Na začátku listopadu bude podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška v tomto scénáři v nemocnicích dvanáct set lidí s covidem, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče.

Opatření se zpřísní, část od pondělí, další od listopadu

Vláda na mimořádném zasedání ve středu projednala návrhy ministerstva zdravotnictví, které mají šíření epidemie zamezit. Resort prosadil povinné kontroly hostů restaurací personálem – ten bude muset zjistit, zda jsou všichni příchozí očkováni, prodělali nemoc nebo mají negativní test. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bylo toto opatření projednáno se zástupci restauratérů i pivovarů a podporuje ho Hospodářská komora. Dosud ověřovaly, zda jsou hosté restaurací očkovaní či testovaní, pouze namátkové kontroly hygieniků.

Zatímco režim v restauracích se změní 1. listopadu, již od 25. října budou opět povinné respirátory uvnitř v zaměstnání. Zatím se ale nevrátí povinnost nosit roušky ve školních třídách. Proti tomu měl výhrady ministr školství Robert Plaga (za ANO). Byl by spíše pro to, aby se děti v rizikových regionech testovaly. Prodloužit plošně podzimní prázdniny nechce.

Prodlužte podzimní prázdniny, žádají už v některých regionech

Hlavní město Praha podle jejích představitelů také nechce, aby děti byly znovu doma. Přednost dává testování žáků. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zároveň vyzval radnice a základní školy, aby daly dětem příští pondělí a úterý ředitelské volno. Důvodem je právě zvyšující se počet dětí nakažených covidem-19.

Tisková konference k epidemiologické situaci na školách v Praze (zdroj: ČT24)

Podobného názoru je i jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který doporučuje školám v regionu, aby podzimní prázdniny v příštím týdnu také prodloužily o dva dny. Opatření má podle něj zpomalit zrychlující šíření koronaviru. Prodloužení prázdnin závisí na jednotlivých školách. Kraj je zřizovatelem středních škol, Kuba by prodloužení přivítal i na základních. Zároveň by uvítal, pokud by po prázdninách všichni žáci absolvovali testy na covid-19.

V rámci protikoronavirových opatření ministerstvo plánuje také ukončit hrazení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, počítá ale s výjimkami. Určitě to budou děti do 12 let, zřejmě i lidé se zahájeným očkováním. Naopak mírnější by mohly být podmínky pro karanténu po kontaktu s nakaženým. Po týdnu ji bude možné ukončit negativním testem.

Omezení péče v nemocnicích

Obecně se epidemie nejvíc šíří v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji a v Praze. Podle Vojtěcha tak opět hrozí omezení nemocniční péče. „Pokud jsou tady lidé, kteří zpochybňují očkování, nechtějí se nechat očkovat, bude to znamenat, že se mohou skutečně nemocnice dostat do problémů a nebudou schopny se starat o všechny pacienty,“ uvedl ministr.

Aktuálně je hospitalizováno 620 lidí a přes sto v intenzivní péči. Z říjnových 997 covid pozitivních pacientů v nemocnicích byly podle dat ministerstva dvě třetiny neočkované. Bez očkování by podle Duška počty hospitalizovaných mohly být i šestkrát až desetkrát horší.

„Dochází k volnému komunitnímu šíření té nakažlivější formy viru,“ doplnil. V krajích s velkými městy podle něj šíření nahrává migrace za prací nebo studentů do škol. V jižních Čechách hraje roli i dojíždění za prací do Německa.