Predikce vývoje covidu: šíření bude zrychlovat dva až tři týdny, kapacita nemocnic už se plní

Události ČT: Predikce vývoje covidu v Česku. Pacientů na JIP přibývá (zdroj: ČT24)

Nejnovější predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že šíření nákazy covidem-19 bude v Česku zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. V nemocnicích přibývá nakažených pacientů, v některých městech už kvůli péči o ně museli přistoupit k omezení plánovaných zákroků. Pro další týdny bude klíčové, kolik lidí bude potřebovat pomoc na jednotkách intenzivní péče.

Ke středě v Česku bylo volných dvanáct set míst na jednotkách intenzivní péče –⁠ to znamená třetinu celkové kapacity. Dostupnost se rychle mění a výrazně se liší mezi regiony. Pokud je k dispozici dlouhodobě méně než třicet procent kapacity, většinou to znamená omezování odložitelné péče. Menší kraje mají celkově méně postelí, proto je pro ně zvýšení počtu pacientů větší problém.

Nejde jen o lůžka –⁠ hlavní je mít vyškolené zdravotníky. Ti ale na řadě míst chybí. A podle predikce bude pomoc potřeba stále víc. Zatím je Česko pod vysoce rizikovým scénářem. Příští týden bude na jednotkách intenzivní péče nejméně čtyři sta lidí a budou dál přibývat.

Volné kapacity JIP k 3. 11. v procentech
Zdroj: ČT24/ÚZIS

Zvyšuje se i počet úmrtí s covidem. Za první dva letošní listopadové dny zemřelo tolik lidí jako za celé září. A podle predikce zemře jen v příštím týdnu skoro tři sta pacientů. V úterý zemřelo poprvé od půlky května více než 30 lidí s covidem za jediný den.

Nemocnice omezují péči

Bez zavedení dalších opatření hrozí podle odborníků z Centra pro modelování společenských a biologických procesů BISOP znovu v řádu týdnů zahlcení nemocnic pacienty s covidem-19. Je proto podle nich potřeba omezit kontakty a urychlit očkování, pomůže také větší vymáhání kontroly potvrzení o testu, očkování či prodělané nákaze. Uvedli to v situační zprávě na webu. BISOP odhaduje, že za týden se můžou počty nově nakažených až zdvojnásobit. 

Vývoj v nemocnicích je podle BISOP do jisté míry překvapivý, protože se předpokládalo, že počet hospitalizací bude díky očkování nižší. „Zatímco větší nakažlivost a absence omezení rychlost epidemie zvyšují, promořenost a proočkovanost ji brzdí, přičemž srovnatelnost vývoje s loňskem naznačuje, že se tyto protichůdné síly vzájemně vyvažují,“ uvedli.

Nemocnice už proto znovu ohlašují, že kvůli nárůstu počtu pacientů s koronavirem musejí postupně omezovat péči, kterou je možné odložit. Například nemocnice Pardubického kraje se vracejí k situaci, jakou zažívaly letos v květnu. „V této chvíli musíme vymezovat lůžkové kapacity pro izolaci nemocných s covidem na jiných odděleních,“ uvedl ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Predikovaný počet zemřelých
Zdroj: ÚZIS

Kvůli zhoršující se epidemické situaci přistoupily některé nemocnice k zákazu návštěv pacientů. V Ústeckém kraji se od čtvrtka jedná o sedm nemocnic Krajské zdravotní, ke stejnému kroku už na začátku listopadu přistoupilo několik pražských zařízení. Návštěvám se uzavřela lůžková oddělení Nemocnice Na Homolce a některá oddělení ve Fakultní nemocnici v Motole. Od konce října není možné navštěvovat pacienty ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Ve středu stejné opatření oznámila Ústřední vojenská nemocnice.

Dušek: Na loňskou úroveň se nedostaneme

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek uvedl, že nebýt vakcíny, leželo by na nemocničních jednotkách intenzivní péče (JIP) s covidem-19 až o tisíc lidí více. Podle Duška bude hospitalizací ještě nejméně dva nebo tři týdny přibývat, počty se mohou i zdvojnásobit. Průměrně nyní končí v nemocnicích 150 lidí denně, z toho třicet na JIP. 

Loňské úrovně až 9500 hospitalizovaných a ke dvěma tisícům na JIP v jednom dni ale podle Duška pravděpodobně už dosaženo nebude. „V podobném rozsahu je to extrémně nepravděpodobné. To už bychom teď viděli na daleko prudších nárůstech,“ řekl.