TÉMA

Nemocnice Pardubického kraje

Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|

Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec

Problémy se zajištěním lékařské pohotovosti řeší krajská nemocnice v Pardubicích. Stomatologové si řekli skoro o dvojnásobek peněz, než je kraj ochotný zaplatit. A pro pohotovosti pro děti a dospělé zase nemocnice nesehnala dost lékařů – většinu lednových dnů se neordinuje.
9. 1. 2024|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Ústavní soud zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou lékaři neoživovali

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou zdravotníci ve svitavské nemocnici po srdeční zástavě neresuscitovali. Zohlednili její základní diagnózu a četné související nemoci, stejně jako dříve vydaný pokyn lékařů „Do Not Resuscitate“, tedy neprovádět resuscitaci. Pozůstalí žádali odškodnění od společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zařízení ve Svitavách provozuje. Podle ÚS měl zdravotní personál s pacientkou a jejími blízkými více komunikovat, případně jim dát možnost předem vyslovit přání ohledně resuscitace. K porušení práva na život však v kauze nedošlo, uvedl ÚS.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:21|

Pohotovost v Pardubické nemocnici je o prázdninách většinou zavřená. Nejsou lékaři

Pardubická nemocnice nemá lékaře, kteří by sloužili na pohotovosti pro dospělé. Většinou je proto o prázdninách zavřená. Desítky lidí denně musejí do čekáren specializovaných ambulancí, kde často stráví i několik hodin. Nemocnice i kraj jako zřizovatel vidí hlavní problém v nedostatku praktiků, kteří by o pohotovostní služby v Pardubicích měli zájem.
10. 7. 2023|

Pardubická nemocnice se dohodla na vyrovnání s rodinou chlapce v kómatu

Společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce, který zůstal po operaci mandlí v roce 2017 v kómatu. Obě strany a pojišťovna podepsaly počátkem března dvě dohody o narovnání, podle nichž zdravotnická firma Pardubického kraje vyplatí náhrady nemajetkové újmy, oznámila mluvčí společnosti Kateřina Semrádová. Náhrady nákladů na péči bude nemocnice řešit zvlášť, dál se o nich jedná.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 11:58|

Případ chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu, bude řešit Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat selháním péče po operaci mandlí v pardubické nemocnici, chlapec zůstal v bdělém kómatu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Letos v lednu odvolací soud v Pardubicích potvrdil podmíněné tresty pro lékařku Martinu Šípkovou a zdravotní sestru Barboru Špásovou. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce ale trest i pro pardubickou nemocnici a podal dovolání.
13. 4. 2023|

Péči o uprchlíky bez dočasné ochrany nemocnicím nikdo neproplatí

Dobrovolníci a zdravotníci, kteří pomáhají vážně nemocným nebo zraněným ukrajinským uprchlíkům, narážejí v Česku na byrokratické problémy. Pacienti totiž mají v některých případech potíže se získáním statusu dočasné ochrany a tím pádem i zdravotního pojištění. Nemocnicím pak péči o ně nikdo neproplatí.
7. 4. 2023|

Soud potvrdil podmínky v případu chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu

Pobočka krajského soudu v Pardubicích ve středu zamítla odvolání lékařky, zdravotní sestry i státního zástupce v případu chlapce, který po komplikacích po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Lékařka Martina Šípková dostala za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Sestře Barboře Špásové za stejné provinění soud uložil šestiměsíční trest s ročním podmíněným odkladem, uvedla mluvčí krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová. Rozsudek je pravomocný.
25. 1. 2023|

Pardubická nemocnice se potýká s nepořádkem. Úklidová firma odkazuje na výpadek subdodavatele

Na pardubickou nemocnici sedá prach – doslova. Úklidová společnost plní své povinnosti pozdě, nebo vůbec. Sama firma odkazuje na výpadky u subdodavatele, což ale na výsledku nic nemění. Nemocnice zatím na úklid nasazuje své vlastní zaměstnance včetně zdravotních sester. Uvnitř je ale patrný nepořádek.
1. 10. 2022|

Lékaři Pardubické nemocnice dávají výpovědi. Nelíbí se jim nápor práce kvůli uzavření interny v Chrudimi

Lékařům Pardubické nemocnice se nelíbí, že museli převzít pacienty z nemocnice v Chrudimi, která uzavřela kvůli nedostatku personálu interní oddělení. Nejdříve odmítali sloužit pohotovosti, teď někteří podávají výpovědi. Kraj jako zřizovatel nemocnic oslovil stovku lékařů i Českou internistickou společnost, ale bez výsledku. Nyní žádá o pomoc armádu.
12. 7. 2022|

Policie odložila případ děvčátka zasaženého streptokokovou infekcí

Policie odložila případ děvčátka, které se narodilo v červnu roku 2019 v pardubické nemocnici a zřejmě zůstane kvůli streptokokové infekci postižené. Kriminalisté původně stanovili právní kvalifikaci možného trestného činu jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Policejní komisař po provedeném prověřování neshledal naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu, uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.
8. 6. 2022|

Rodina chlapce, který po operaci v pardubické nemocnici upadl do bdělého kómatu, má nárok na odškodnění

Rodina chlapce, který po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu, má právo na odškodné od pardubické nemocnice. Rozhodl o tom Okresní soud v Pardubicích, který ponechal prostor pro mimosoudní dohodu rodiny s nemocnicí. Soud už v dubnu potrestal lékařku a zdravotní sestru podmínkami. Nemocnice bude dál jednat o výši narovnání, řekla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 11:37|

Každý pohyb stav chlapce zhoršoval, řekl znalec u soudu se zdravotníky pardubické nemocnice

Postup obžalovaných zdravotníků Pardubické nemocnice při komplikacích u malého chlapce po operaci mandlí nebyl správný. Uvedl to znalec z oboru ORL Jan Betka. Stejný názor vyjádřil už dříve znalec Jan Boháč. Před soudem stojí dvě zdravotní sestry a lékařka, obžaloba je viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti či neposkytnutí pomoci. Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba.
22. 2. 2022|

Zástavu srdce chlapce v Pardubické nemocnici dle znalce způsobila vdechnutá krev

Pardubický soud pokračuje v řízení se třemi zdravotníky obžalovanými pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci chlapci, který po operaci mandlí skončil v kómatu. Jeden ze soudních znalců označil jako příčinu zástavy srdce vdechnutí krve. Zdravotníci podle něj nepostupovali správně. K incidentu došlo v roce 2017, chlapec je v těžkém stavu dodnes. Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 15:30|

Predikce vývoje covidu: šíření bude zrychlovat dva až tři týdny, kapacita nemocnic už se plní

Nejnovější predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že šíření nákazy covidem-19 bude v Česku zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. V nemocnicích přibývá nakažených pacientů, v některých městech už kvůli péči o ně museli přistoupit k omezení plánovaných zákroků. Pro další týdny bude klíčové, kolik lidí bude potřebovat pomoc na jednotkách intenzivní péče.
4. 11. 2021|

Přibylo necelých sedm tisíc nakažených. Policie bude karantény kontrolovat jedině s hygieniky

Testy na koronavirus odhalily v pondělí 6865 pozitivních, v mezitýdenním srovnání zhruba o 1400 méně. Počet zemřelých s covidem v Česku stoupl na 26 222. Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posunutí druhé dávky očkování proti covidu, vakcíny Pfizer a Moderna se budou podávat po 42 dnech. Policie upustila od plánu samostatně kontrolovat karantény a izolace, kontroly budou probíhat jedině v součinnosti s hygienou.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 23:29|

Státní zástupce rozhodne o obžalobě v kauze Adama, který skončil po operaci mandlí v kómatu

Kriminalisté chtějí poslat před soud pardubickou nemocnici, dvě sestry a lékařku v případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici v květnu 2017 silně krvácel a následně upadnul do vigilního kómatu. Policie ukončila vyšetřování a předala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Lukáš Hrubý z Okresního státního zastupitelství v Pardubicích. Hrubý bude o případné obžalobě rozhodovat v následujících týdnech.
15. 1. 2021|

Oblastní ředitel nemocnic v Pardubicích a Chrudimi nečekaně rezignoval

K poslednímu dni loňského roku na svou funkci nečekaně rezignoval ředitel nemocnic v Pardubicích a v Chrudimi Miroslav Sirový. Odešel na vlastní žádost. Jeho kompetence si rozdělil stávající management nemocnice.
5. 1. 2021|

Pardubická nemocnice nevyšetřila muže, který trpěl covidem-19 a s nemocí zemřel. O podezření jsme nevěděli, hájí se lékaři

Pardubická nemocnice podle deníku Mladá fronta Dnes neošetřila muže, který přišel s podezřením na nákazu novým koronavirem a který nemoci covid-19 o několik dní později podlehl. Společnost Nemocnice Pardubického kraje však tvrdí, že o podezření, že by pacient mohl mít covid-19, její lékař nevěděl. Ošetřit ho hodlal, avšak s tím, že by musel několik hodin čekat, a jako alternativu nabídl vyšetření v jiné nemocnici. Podle informací ČT prověřuje dění v Pardubicích policie.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 18:44|

Ředitelka pardubické nemocnice kvůli případu novorozence končí ve funkci

Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková končí ve funkci. Kvůli případu poškození zdraví novorozence ji k pondělku odvolalo představenstvo. O kroku informoval na Facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). Další opatření budou následovat tak, aby se situace urychleně vrátila ke standardu, uvedl. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že pošle do pardubické nemocnice kontrolu, která se zaměří na dětská oddělení.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:00|

Nemocnice nabídla rodičům chlapce v kómatu šestimilionovou zálohu z odškodnění

Pardubická nemocnice nabízí rodině chlapce, který skončil po operaci mandlí v bdělém kómatu, šestimilionovou zálohu z požadovaného odškodnění a neomezené náklady na péči. Rodina se s nemocnicí soudí a jako odškodnění požaduje 22 milionů. V pondělí u soudu vymohla, že jí musí nemocnice vydat zdravotnickou dokumentaci jejich syna.
18. 6. 2019|