Pardubická nemocnice se potýká s nepořádkem. Úklidová firma odkazuje na výpadek subdodavatele

Události v regionech: V pardubické nemocnici nefunguje úklid (zdroj: ČT24)

Na pardubickou nemocnici sedá prach – doslova. Úklidová společnost plní své povinnosti pozdě, nebo vůbec. Sama firma odkazuje na výpadky u subdodavatele, což ale na výsledku nic nemění. Nemocnice zatím na úklid nasazuje své vlastní zaměstnance včetně zdravotních sester. Uvnitř je ale patrný nepořádek.

Že se na chodbách válejí pytle s odpadky, další odpadky že „přetékají“ z košů v pokojích a četnost úklidu není slavná, je z pohledu pacienta věcí nemocnice. „V začátcích to bylo lepší, chodili každý den v dopoledních hodinách, bylo to pravidelné. Poslední dobou je to takové střídmé,“ popsal situaci Viktor Pudík, který v pardubické nemocnici leží již měsíc.

Z pohledu nemocnice je to chyba firmy, kterou si na úklid najala. „Námi vysoutěžený dodavatel v tuhle chvíli není schopen plnit své závazky na sto procent,“ podotkla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Ovšem i společnost Sky & Facility odkazuje dál. Podle ní má v nemocnici uklízet jiná firma.

„Subdodavatel, firma AVL, své pracovníky z provozu stáhla, a to po závažných zjištěních ze strany naší společnosti. Byli jsme nuceni doslova z hodiny na hodinu nahradit více jak třicet úklidových pracovníků a zaškolit je,“ uvedl Petr Kučera ze Sky & Facility. Podle zdravotníků je ale výsledek špatný – noví pracovníci neuklízejí podle požadavků.

Některé uklízečky sice přicházejí, nejsou ale proškolené na úklid v nemocnici. „A to přesto, že nemocnice má s dodavatelem uzavřenou smlouvu, která pregnantně popisuje, jakým způsobem a na kterých pracovištích by měl být ten úklid prováděn,“ zdůraznila mluvčí Semrádová. Na některých odděleních zachraňuje situaci personál samotné nemocnice. Někde uklízejí i zdravotní sestry.

Nemocnice ujistila, že bude náklady, které jí vznikly kvůli neplnění smlouvy, vymáhat. Firma, která s ní má smlouvu, ovšem tvrdí, že sama měla zvýšené výdaje kvůli přístupu subdodavatele. „AVL požadovala palmáre za uvolnění svých pracovníků, tomu jsme pod tlakem situace vyhověli,“ uvedl Kučera. Samotnou společnost AVL se nepodařilo kontaktovat.