Případ chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu, bude řešit Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat selháním péče po operaci mandlí v pardubické nemocnici, chlapec zůstal v bdělém kómatu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Letos v lednu odvolací soud v Pardubicích potvrdil podmíněné tresty pro lékařku Martinu Šípkovou a zdravotní sestru Barboru Špásovou. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce ale trest i pro pardubickou nemocnici a podal dovolání.

„Dovolání zatím podalo pouze Nejvyšší státní zastupitelství v neprospěch nemocnice,“ potvrdil mluvčí pardubického okresního soudu. Dovolání podle něj mohou podat i odsouzená doktorka a zdravotní sestra. Ještě měsíc jim totiž běží lhůta.

Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové zamítla v lednu všechna odvolání, která tehdy podali státní zástupce, lékařka i zdravotní sestra. Obě ženy pravomocně odsoudil za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Doktorce Šípkové potvrdil roční trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky a dvouletý zákaz výkonu povolání v pediatrii. Sestra odešla od soudu s trestem na šest měsíců s roční podmínkou. Obžalovaná byla původně i další zdravotní sestra a samotná Nemocnice Pardubického kraje. Už okresní soud ale obě zprostil obžaloby. Nedopustily se podle něj trestného činu.

Lékařka ani sestra nedodržely předpisy

K neštěstí došlo v květnu roku 2017. Tehdy podstoupil osmiletý chlapec operaci mandlí v pardubické nemocnici. Čtyři dny po ní ale začal na dětském lůžkovém oddělení z rány masivně krvácet. Podle soudu v ten moment odsouzená lékařka ani zdravotní sestra nepostupovaly podle interních předpisů a celou situaci nezvládly.

Chlapce s matkou poslaly, aby došli na ORL ambulanci, která ale byla v noci zavřená. Podle soudu měla doktorka neprodleně volat sloužícího primáře dětského oddělení a specialistu ORL. Před ambulancí pak zůstal chlapec s matkou bez lékařského dozoru asi čtyřicet vteřin. V případě tak závažného životního ohrožení to ale podle soudu neměla být ani sekunda. Doktorka i zdravotní sestra se snažily sehnat pomoc. Právě kvůli krvácení do úst pravděpodobně chlapec vdechl krev a začal se dusit. To způsobilo těžké poškození mozku, kvůli kterému je v „bdělém kómatu“.

Nemocnice se podle soudu trestného činu nedopustila

Státní zástupci se shodují, že mezi odsouzenými by měla být i Nemocnice Pardubického kraje. Podle obžaloby neměla jasně definované interní dokumenty pro zdravotnický personál pro případy, že by po operacích došlo ke komplikacím. Nemocniční zařízení mělo podle ní také špatně zažité postupy při přesunech pacientů na jiná oddělení. Kromě toho byl podle ní například nedostatečný i počet lékařů a sester na dětském lůžkovém oddělení.

Prvoinstanční soud ale v rozsudku uvedl, že nemocnice zákon neporušila. Tvrdí, že interní dokumentace byla dostatečná a jasná. Rodina chlapce požaduje po nemocnici odškodnění dvaadvacet milionů korun.